Лисичанський волонтер Роман Бондар навчає дітей-переселенців комп’ютерній грамотності

Волонтер з Лисичанська Роман Бондар навчає дітей-переселенців комп’ютерній грамотності

Переселенець Роман Бондар до початку повномасштабного вторгнення росії жив у Лисичанську на Луганщині. Багато років працював редактором, оператором, режисером монтажу на місцевому телеканалі “Акцент” та в громадських об’єднаннях. Займався виготовленням рекламної та мультимедійної продукції.

Після нападу рф з родиною виїхав до Дніпра, де разом з однодумцями почав допомагати вимушеним переселенцям. Навесні 2022 року він взяв участь у створенні шелтеру для ВПО з Луганщини, де наразі й опікується людьми. Як волонтер він допомагав розбудовувати та облаштовувати приміщення, зараз навчає дітей, які живуть в шелтері, працювати з комп’ютерами та технікою. 

Останній проєкт Романа - майстер-клас з монтажу в програмі “Adobe Premiere Pro”, який він організував разом з командою “Креативний простір Coworking Space” в Дніпрі. Ідею підтримали Агенція регіонального розвитку Луганської області та проєкт ПРООН “ЄС за діалог”. 

Роман Бондар проводить майстер-клас з монтажу

Роман Бондар проводить майстер-клас з монтажу

“Adobe Premiere” Роман Бондар вивчає понад чотири роки. На першому занятті в коворкінгу він розповів переселенцям з Луганщини про основи роботи, як створити цікаву ідею для відео та почати її втілювати. 

“Сьогодні провели майстер-клас з основ програми для монтажу відео “Adobe Premiere Pro”. Це, мабуть, найпопулярніша в світі монтажна станція. Зазначу, що за її допомогою можна робити не лише ролики для соцмереж, або якусь рекламу. Наприклад, в цій програмі монтували голлівудський фільм “Дедпул”. Вона не дуже складна для початківців, працювати з програмою можуть люди будь-якого віку. Але все ж потрібні прагнення, креативність, фантазія та “руки”. 

Практичне заняття в коворкінгу

Практичне заняття в коворкінгу

Цей курс розрахований у нас для переселенців, бо багато з них залишились не при справі. Тому вирішили спробувати. Можливо, комусь це припаде до душі, людина навчиться та влаштується працювати, припустимо, на телебаченні. Або буде робити фріланс замовлення”, - розповів Роман.     

За його словами, до занять залучають не лише дітей та підлітків, які живуть у шелтері. Прийти може кожен охочий, хто цікавиться монтажем відео чи роботою в графічних редакторах.   

“Будемо продовжувати курс занять. На наступному хочу показати, як зробити найпростішу, в моєму розумінні, анімацію. А також познайомити з нетиповими можливостями редактора”, - додав Роман. 

Група переселенців з Луганщини

Група переселенців з Луганщини

Він розповів, що раніше навіть не думав колись працювати з дітьми та підлітками, але доля повернулась інакше. Вже понад пів року він займається волонтерством у шелтері для переселенців з Луганщини, необхідність створення якого відчув за власним досвідом.

“З Лисичанська ми виїхали першого квітня. До того близько місяця займалися гуманітарною допомогою. Скажімо так, годували свій район. Шукали продукти, готували, розвозили літнім людям. Коли стало вже зовсім небезпечно - вирішили виїхати з міста. 

Дорога була дуже важкою, зайняла десь дві доби. Їхали “перекладними”: потягом, автобусом, автівками. З нами була паралізована людина, яка не могла сама пересуватись. 

Коли зупинились у Дніпрі, поки ще була можливість, відправляли до Лисичанська медикаменти, продукти, речі першої потреби. Після окупації міста продовжили волонтерську діяльність тут, бо тоді був дуже великий наплив переселенців. Люди не знали, куди йти, де шукати допомоги, банально не мали грошей на обід чи змінного одягу”, - згадує Роман. 

Монтаж пандусу для людей з інвалідністю

Монтаж пандусу для людей з інвалідністю

Тоді ж у волонтерів з Лисичанська виникла ідея створити в Дніпрі тимчасовий прихисток для переселенців з Луганщини, де вони могли б протягом кількох днів відпочити від дороги, набратися сил, зібратися з думками та спланувати свої подальші дії. 

Дружина Романа Ніна Бондар, яка в Лисичанську останні шість років працювала директором міського краєзнавчого музею, стала адміністратором шелтеру. А чоловік - волонтером. Допомагав розбудовувати та облаштовувати приміщення. 

“Так я там і залишився волонтером. Приймаємо людей, розселяємо, розподіляємо гуманітарку. В шелтері завжди багато роботи. Нещодавно робили зручний під’їзд та встановлювали пандус для людей з інвалідністю. Раніше ремонтували дах та  облаштовували ще один поверх для нових мешканців”, - розповів Роман. 

За його словами, останнім часом кількість переселенців в шелтері збільшилась. До того ж, до луганського прихистку приїздили дніпряни, які втратили житло після російського обстрілу 14 січня. Тоді ракета влучила в багатоповерхівку, понад 40 людей загинули та близько 100 отримали поранення. 

Багатоповерхівка в Дніпрі після влучання російської ракети

Багатоповерхівка в Дніпрі після влучання російської ракети

“Це був жах. Після прильоту привезли жінку зі 118-го будинку в жахливому емоційному стані. Як могли її підтримували, але навіть у нас руки почали опускатися від горя. Тоді всі, хто мав потребу, приїздили до нас. Деякі люди залишаються, інші їдуть, налагоджують свої справи”, - згадує чоловік. 

Заняття в комп'ютерному класі шелтеру

Заняття в комп'ютерному класі шелтеру

Окрім волонтерської роботи в шелтері, Роман Бондар взявся й за викладацьку. Після встановлення комп’ютерного кабінету він почав навчати дітей-переселенців працювати з технікою та 3D-моделюванню. Завдяки комп’ютерам у шелтері діти, які подекуди не мали навіть смартфону, можуть дистанційно навчатись у школі та відвідувати інші онлайн заняття. 

Нагадаємо, фотопроєкт луганських волонтерів допомагає зігріти ЗСУ.