Переселенці з Лисичанська відкрили в Дніпрі шелтер для ВПО Луганщини

Переселенці з Лисичанська відкрили в Дніпри шелтер для ВПО Луганщини

Вже понад місяць люди, які виїхали з окупованих російськими військовими населених пунктів Луганської області до Дніпра мають змогу безкоштовно оселитися в шелтері. Його відкрили переселенці з Лисичанська, які самі були вимушені покинути свою домівку.

В шелтері є все, щоб протягом кількох днів відпочити від дороги, набратися сил, зібратися з думками та спланувати свої подальші дії. Кімнати в середньому розраховані на 8 мешканців, є кухня, душові, пральні машини, телевізори, мультиварки, чайники та вся необхідна побутова техніка. Якщо переселенцям потрібно поїхати у справах, вони можуть залишити дітей в ігровій кімнаті - імпровізованому дитячому садку.

Всі співробітники шелтеру - переселенці, більшість із Лисичанська. Вони самі облаштовують територію, прибирають та слідкують за порядком. Керує процесом адміністраторка Ніна Бондар. В Лисичанську останні шість років вона очолювала міський краєзнавчий музей. Коли почалась війна, жінка стала волонтером, отримувала та розподіляла гуманітарну допомогу для жителів свого району, співпрацювала з благодійниками.

“Одного разу я зрозуміла, що в мене двоє дітей, які постійно сидять в підвалі, поки мама під обстрілами носиться містом. Моя чотирирічна донька вже перестала спати від постійного стресу. Я зрозуміла, що прийшов час подумати про свою сім’ю. Ми зібрали речі та виїхали до Дніпра. Тут зустріла однодумців земляків, з якими протягом кількох місяців ми плечем до плеча працюємо”, - розповіла Ніна Бондар.

Ніна Бондар

За словами жінки, шелтер планувався для переселенців з Луганської області, але беруть сюди і жителів Донеччини. Переселенці можуть перебувати тут до 5 днів, поки не знайдуть житло чи не вирішать їхати далі.

“Харчування нам підвозять централізовано волонтери, люди самі практично не готують, тільки за бажанням. Обіди дуже якісні та смачні. У нас зручні умови проживання, людям дуже подобається, тому прощатися з нами ніхто не хоче. Ми намагаємось допомогти людям, підшукуємо для них житло, радимо, де можна отримати допомогу, оформити документи”, - каже адміністраторка.

Інколи приїздять люди зовсім без документів, все згоріло, але земляки один-одного завжди впізнають, каже жінка. В шелтері є кілька правил - неможна курити, вживати алкоголь, їсти в кімнатах, потрібно дбати про чистоту. Тимчасовим мешканцям видають гігієнічні набори, ліки та за потреби одяг.

Ідея створення місця, де люди могли б кілька днів переночувати, виникла це у Сєвєродонецьку, каже керівниця шелтеру Ганна Рясна. Коли ж приїхала до Дніпра, зіткнулася з проблемою дефіциту житла для переселенців.

“Виникла ідея створити такий майданчик, де можна зупинитись для того, щоб знайти спокій, привести себе до ладу, переночувати, знайти однодумців, тих хто опинився в такій самій ситуації, як ти, і один одному допомагати. Ми звернулись до Чеської організації за допомогою, їм ця ідея дуже сподобалась. Було важко знайти приміщення, але нас підтримав Департамент міжнародної технічної допомоги Луганської облдержадміністрації”, - розповіла Ганна.

У Дніпрі волонтери винайняли приміщення колишнього дитячого санаторію, зробили ремонт, зібрали команду з переселенців, які працюють у шелтері покоївками, вантажниками, сторожами, слюсарями. В шелтері надають не лише прихисток, а й створюють робочі місця.

“Плани в нас дуже амбітні. Поки що у нас транзитний шелтер, але ми хочемо зробити перебування тут більш тривалим. Наразі залишились люди, у яких зовсім немає фінансів, щоб існувати, і таку категорію ми маємо підтримувати. Ми створюємо умови для людей з інвалідністю. У нас дуже багато діток. З переселенцями щодня працюють психологи, які допомагають пережити стресову ситуацію. Працює юрист, який надає консультації”, - сказала Ганна.

Наразі у шелтері мають змогу одночасно прийняти 80 людей, але площу приміщення хочуть збільшити. Зараз ведуться ремонтні роботи на ще одному поверсі, щоб надати прихисток більшій кількості переселенців. Загалом через шелтер пройшли вже понад тисяча мешканців Луганської області.

“Ми побачили дуже різні життєві ситуації, почули багато історій, цікавих і страшних. Хтось просто виїжджає, шукає прихисток, в когось немає вже близьких, і виїжджають сюди. Багато мам з дітками, чоловіків яких вже немає в живих. Приїжджають інваліди, у яких взагалі нікого немає, ніхто не може про них піклуватися. Допомагає Луганська обласна військова адміністрація, такі люди потрапляють до притулку”, - розповіла керіниця шелтеру.

Коли до Дніпра приходить евакуаційний потяг, волонтери направляють жителів Луганської області до шелтеру. Інформацію про нього передають і ті, хто отримав тут прихисток. Сама будівля знаходиться за адресою: м. Дніпро, провулок Ялинцевий, 5. Також можна звернутися до організаторів через сторінку у фейсбуці.