Як фотопроєкт луганських волонтерів допомагає зігріти ЗСУ

Як фотопроєкт луганських волонтерів допомагає зігріти ЗСУ

Переселенці-волонтери з Луганщини Ольга Жидкова та Олександр Плаксін організували в Івано-Франківську благодійну акцію “Зігрій долоні ЗСУ”. Вони збирають кошти на грілки для українських військовослужбовців. Це допоможе запобігти обмороженню кінцівок бійців на фронті.

Грілки одноразові. Тепло тримається до 10 годин. Зараз на лінії зіткнення морози, тому зігрівайки розлітаються як гарячі пиріжки. Враховуючи, що весна зазвичай на сході приходить пізніше, то потреба зберігатиметься певний час.

Про те, як виникла ідея акції, підтримку людей та потреби бійців волонтери розповіли «Сєвєродонецьк онлайн».

«Така грілка у роздріб коштує 62 гривні. Але ми беремо гуртом. Люди знають про нашу діяльність і що ми викупаємо великі партії, то вона виходить від виробника по 37 гривень», - каже Ольга Жидкова.

Ольга Жидкова

Ольга Жидкова

Акція триває з січня. За цей час вже зібрали гроші на 3 тисячі грілок.

«Вже відправили десь півтори тисячі й зараз відправлятимемо ще півтори тисячі. Збір триває. Бо ви ж самі знаєте, який березень у нас може бути холодний. Грілки мають попит. Розлітаються як гарячі пиріжки, кажуть хлопці», - розповіла волонтерка.

Ольга Жидкова опікується 111 окремою бригадою ТРО Луганської області та іншими підрозділами, які боронять Луганщину. Наприклад, 198 та 118 батальйонами ТРО цієї бригади, луганськими прикордонниками, 54 та 110 бригадами.

Ідею проводити фотосесії за донат запропонував сєвєродонецький фотограф Олександр Плаксін.

Олександр Плаксін

Олександр Плаксін 

«Що ми вже тільки не вигадували. Бо просто просити постійно в людей гроші на допомогу – так собі ідея. Зараз були сильні морози, треба було хлопцям передати зігрівайки для долоней та у берці для ніг. Їх було треба багато. Коштує це недешево. Оголосили збір, а до того народилася ідея благодійних фотосесій. Люди кидатимуть донат від 500 гривень Ользі, а я фотографуватиму їх», - розповів Олександр Плаксін.

Він вже сфотографував близько 10 людей.

фотосет

Фотопроєкт 

«Певна частина людей вже пройшла. Спочатку знімали на вулиці. Потім почали шукати якісь кафе. Робив фотосет у бібліотеці. Люди з розумінням ставляться. Планую ще робити такі зустрічі. Але це кожного дня не зробиш. Навіть кожного тижня. Зараз багато зборів, люди не можуть розпилитись на все», - вважає фотограф.

фотопроєкт

Фотопроєкт 

Вся фотосесія проходить десь за пів години.

«Це як фототерапія. До мене звертаються переважно жінки. Часто це волонтерки. Вони самі кажуть, що це певна терапія. Образ кожен формує сам. Ми також спілкуємося. Багато хто не фотографувався років 15. Це можливість отримати нові фото, зафіксувати сьогоднішній настрій», - вважає митець.

Найбільший донат в цій акції був у тисячу гривень. Усього вже зібрали приблизно 10 тисяч гривень.

«А загалом найбільший донатер у нас мати загиблого хлопця зі 11-ї бригади ТРО – Сергія Євтушенка – Валентина Євтушенко. Він загинув під Золотим. Вони самі з Луганщини. Валентина задонатила десь 50 тисяч гривень у пам’ять про загиблого сина», - розповіла Ольга Жидкова.

загиблий герой Євтушенко

Сергій Євтушенко

Коли акція «Зігрій долоні ЗСУ» закінчиться, планується наступна – збір на тепловізори, монокуляри.

Загалом волонтери закуповують все необхідне для військових на Луганщині. Наприклад, все, що запобігає переохолодженню та обмороженню: махрові шкарпетки (1000 пар передано), термоси, газові обігрівачі, парафін на окопні свічки тощо.

«Окрім грілок закуповуємо махрові шкарпетки. Директор Житомирської фабрики пішов нам на зустріч і зробив теж за мінімальною ціною. Також зробила розіграш на труси. Жартівливий. Воно й хлопців трохи розвеселила, бо їм зараз дуже важко там. Ігор Цвєтний зробив термоналіпку на труси. Забрендуємо її та переможцям підуть на фронт брендовані труси «Number 1», - розповіла Ольга Жидкова.

наліпки

Термоналіпки

переможець

Переможець розіграшу Олександр

Зараз у планах ще один фотопроєкт.

«Він не стільки про переселенців, скільки про людей похилого віку, яких вивозили. Це й паліативні люди, і поодинокі, і ті, хто загубив родину. Вони зараз знаходяться в Івано-Франківську та області у шелтерах для літніх людей. Це буде такий банк про літніх людей. Вони постраждали від війни, їх вивезли від небезпеки. Частина людей померла, про них навіть немає згадки. А ми хочемо, щоб цих людей запам’ятали», - розповів Олександр Плаксін.

Карта, на яку можна підтримати волонтерів: МОНОБАНК 5375411421816989