Окупаційному «воєнкому» з «лнр», який займається мобілізацією, загрожує 12 років тюрми

Окупаційному «воєнкому» з «лнр», який займається мобілізацією, загрожує 12 років тюрми

Слідчі Служба безпеки України повідомили про підозру начальнику «відділу військового комісаріату лнр по Біловодському району», який примусово «мобілізує» мешканців Луганщини на війну проти України та пропагандує війну школярам.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Правоохоронці встановили, що перебуваючи на цій посаді з березня минулого року, зловмисник забезпечує «комплектування» підрозділів російської окупаційної армії, які беруть участь у «спецоперації» проти України.

За даними слідства, «воєнком» віддає підлеглим накази щодо постановки осіб на військовий облік, їх зарахування до «мобрезерву», проведення «загальної мобілізації» на території «лнр» та примушення мешканців тимчасово окупованої території Луганщини до «військової служби» у «народній міліції лнр», що є порушенням норм міжнародного гуманітарного права, конституційних прав і свобод громадян України.

СБУ задокументувала непоодинокі факти примусового вручення «повісток» місцевим мешканцям, їх незаконної постановки на «військовий облік» для подальшої «мобілізації» до лав окупаційної армії.

Потерпілі громадяни надали відповідні свідчення.

Також окупаційний «воєнком» бере участь у медійних та масових заходах, у тому числі з «патріотичного виховання» школярів Біловодщини та пропаганди Z- операції проти України.

Правопорушнику повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України);
  • ч. 2 ст. 260 (участь у не передбачених законом збройних формуваннях);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Невдовзі фігуранта оголосять у розшук.

Документування злочинної діяльності здійснювали співробітники СБУ та ГУ НП в Луганській області. Досудове розслідування проводять слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру гауляйтеру з Сєвєродонецька.