Переселенці назвали головні проблеми, з якими стикаються під час пошуку роботи

Переселенці назвали головні проблеми, з якими стикаються під час пошуку роботи

За ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України портал robota.ua провів опитування, яке визначило головні проблеми у працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомляє Луганський обласний центр зайнятості.

За результатами опитування серед таких проблем названі низька оплата праці, небажання роботодавця наймати на роботу ВПО, відсутність вакансій за рівнем освіти, недостатність професійних навичок та досвіду роботи, неактуальність професії.

Також респонденти потребують допомоги у пошуку вакансій, складанні резюме та проведенні співбесіди з роботодавцями.

Половина опитаних (56,2%) наразі не мають роботи та активно її шукають. Чверть респондентів (26,2%) працевлаштовані, але шукають краще місце роботи. Більша частина опитаних (64,4%) шукають повну зайнятість, а неповна зайнятість або фриланс цікавить 39% та 16,5% опитаних відповідно.

“Респонденти найчастіше шукають роботу за спеціальностями: економіст, юрист, прибиральниця, посудомийка, вчитель, спеціаліст з соціального забезпечення, швачка, супервайзер, мерчендайзер, касир, спеціаліст відділу кадрів, продавець, водій”, – йдеться у повідомленні.

Опитування проводилось анонімно, методом заповнення онлайн-анкети у квітні-травні 2023 року. Участь в онлайн-опитуванні взяли 267 осіб. Більшість опитаних (91,8%) – жінки. До вимушеного переселення респонденти проживали у Донецькій (30%), Луганській (24%), Харківській (14,2%), Запорізькій (10,4%) та Херсонській (10,5%) областях.

У центрі зайнятості зазначили, що результати опитування стануть основою проєкту «Робота та відновлення» щодо пошуку роботи для ВПО. У рамках проєкту переміщеним особам нададуть актуальні вакансії Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, а також підприємств та організацій, що належать до сфери управління Міністерства.

Нагадаємо, фахівці Луганської обласної служби зайнятості надають консультації внутрішньо переміщеним особам у 15 хабах по всій Україні.