Судитимуть двох колаборантів, які при окупантах опікуються соцполітикою та освітою в районах Луганщини

Судитимуть двох колаборантів, які при окупантах опікуються соцполітикою та освітою в районах Луганщини

Прокурори Старобільської та Щастинської окружних прокуратур Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно двох осіб за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

Слідство встановило, що після повномасштабного російського вторгнення мешканець Марківки Старобільського району, колишній головний спеціаліст відділу ЖКГ селищної ради, почав співпрацювати з представниками самопроголошеної «лнр» .

Спочатку окупанти призначили його очільником «відділу житлово-комунального господарства адміністрації Марківського району лнр» та вже на початку грудня 2022 року ‒ «заступником голови» вказаної адміністрації.

Інший обвинувачений, мешканець Луганська, колишній український правоохоронець. Після 2014 року почав служити в «генеральній прокуратурі лнр» на посаді старшого слідчого. У січні 2023 року фігурант добровільно обійняв посаду «заступника голови адміністрації Новоайдарського району лнр».

Псевдокерівники відповідають за соціальну політику та за організацію роботи навчальних закладів на території районів.

Наразі обвинувачені переховуються на території так званої «лнр».

За протиправні дії їм загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права до 15 років обіймати посади чи займатися певною діяльністю з конфіскацією майна або без такої.

Спеціальне досудове розслідування вели слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, Служба безпеки України зібрала доказову базу на трьох «посадовців» окупаційних адміністрацій рф у тимчасово захопленій Луганській області.