Мінсоцполітики відповіло на популярні питання щодо зміни правил виплати допомоги ВПО

Мінсоцполітики відповіло на популярні питання щодо зміни правил виплати допомоги ВПО

Після 1 серпня допомога ВПО призначатиметься на родину, а не на окрему особу, як було раніше.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

У міністерстві таке рішення пояснюють необхідністю забезпечити адресність допомоги та доцільність її надання: при призначенні враховуватимуться всі статки членів сім’ї.

Якщо у складі сім’ї, якій призначено допомогу, відбулися зміни, розмір допомоги перерахують за заявою уповноваженої особи або згідно з інформацією, наданою компетентним органом, та/або за результатами перевірки Мінфіном. 

Також міністерство дало відповіді на інші питання щодо зміни правил виплат допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, в міністрестві нагадали, що з 1 серпня допомога продовжується автоматично на один шестимісячний період для ВПО, які вже отримували допомогу на проживання, за виключенням тих, які:

  • перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.);
  • повернулися до покинутого місця проживання.
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Розмір допомоги при цьому не змінюється і складатиме для осіб з інвалідністю та дітей 3 тис. грн, для інших осіб ‒ 2 тис. грн. Допомога на проживання автоматично продовжується без додаткового звернення. Тобто якщо ви вже отримували допомогу на проживання для ВПО і відповідаєте критеріям для її отримання, звертатися за продовженням виплат не потрібно.

Про відмову у продовженні виплат після 1 серпня 2023 р. отримувача мають повідомити або через орган соціального захисту населення, який її призначає (поштою чи електронною поштою), або – за технічної можливості – засобами мобільного зв’язку чи засобами електронного сповіщення Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

При цьому з 1 вересня виплату допомоги припиняють внутрішньо переміщеним особам, які отримували допомогу відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, якщо такі ВПО після вступу в силу постанови:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони каїни;
  • придбали на суму більше 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі більше 100 тис. грн;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більше 100 тис. грн;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

Майновий стан заявників перевірятиме Міністерство фінансів відповідно до Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Міністерство фінансів перевіряє інформацію щодо кожної особи, використовуючи державні реєстри, бази даних та інформацію, наявну в банківських установах.

За результатами верифікації Мінфін надає рекомендації щодо того, чи має бути продовжено чи припинено виплату, чи, наприклад, уточнено певну інформацію щодо отримувачів. За результатами Рекомендацій орган соціального захисту повідомляє засобами електронного зв'язку щодо припинення виплати та її причину.

У разі невідповідності інформації отримувач допомоги може принести відповідні підтверджуючі документи та виплата буде поновлена.

Один з критеріїв призначення/перепризначення допомоги – наявність коштів, які не використовуються та накопичуються на депозитних рахунках. Тобто наявність коштів на поточних рахунках не впливатиме на право ВПО отримувати допомогу. Також при призначенні/продовженні допомоги не враховується оплата ВПО медичних послуг, в тому числі на суму, що перевищує 100 тис. гривень.

Нагадаємо, міністерство фінансів спрямувало 2,4 млрд гривень на виплати держдопомоги ВПО за другий і третій виплатні періоди липня.