Розслідувачі оприлюднили нову версію щодо вбивства генерала Радієвського при звільненні Лисичанська у 2014 році

Розслідувачі оприлюднили нову версію щодо вбивства генерала Радієвського при звільненні Лисичанська у 2014 році

Центр публічних розслідувань (ЦПР) опублікував нову версію щодо вбивства генерала Олександра Радієвського, який звільняв Лисичанськ від окупації у 2014 році.

Попередні версії

Раніше, а саме через декілька днів після звільнення Лисичанська у 2014 році, в інтерв’ю кореспонденту "Еспресо ТВ" командир батальйону територіальної оборони "Донбас" Семен Семенченко заявляв "взяли ми снайперську гвинтівку та снайпера, який застрелив полковника Радієвського… " За його словами, та особа загинула.

У 2020 році пресслужба СБУ оприлюднила заяву, в якій повідомлялося, що "співробітники Служби безпеки України ідентифікували та оголосили у розшук російських найманців, які 23 липня 2014 року у Лисичанську вчинили збройний напад на підрозділ українських військових. Унаслідок ворожої атаки загинули полковник Олександр Радієвський, підполковники Павло Сніцар та Василь Спасьонов, солдат строкової служби Ігор Коцяр".

Нова версія

Розслідувачі ЦПР вирішили ретельніше проаналізувати усі заяви, а також матеріали російських окупантів. Після чого дійшли висновку, що до вбивства Радієвського причетна особа з позивним "Малиш", який є "бойовиком сєверодонецького угруповання Сафоновим Андрієм Володимировичем". Розслідувачі також знайшли інформацію, що він загинув на початку 2023 року під Лисичанськом.

Крім того, відомо, що на сайті розшуку МВС Андрій Сафонов 10.12.1985 знаходиться у розшуку СБУ за ст. 110 ч.3 і 260 ч.5. ККУ. 110 стаття Кримінального кодексу передбачає посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, тоді як 260 стаття – створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань. А статті 3 і 5 відповідно – що ці дії розшукуваного "призвели до загибелі людей чи інших тяжких наслідків".

Нагадаємо, у Сєвєродонецьку окупанти демонтували постамент генералу Олександру Радієвському, який звільняв Сєвєродонецьк у липні 2014 року.