Викрили ще п’ятьох «директорів» захоплених шкіл на Луганщині

Викрили ще п’ятьох «директорів» захоплених шкіл на Луганщині

П’ятьом «освітянам», які співпрацюють з окупаційною владою та впроваджують російські стандарти освіти на Луганщині, повідомили про підозру у колабораціонізмі.

Про це інформує Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, підозрюваних призначили «директорами державних загальноосвітніх закладів лнр» навесні 2022 року.

Колишня директор Лозно-Олександрівської ЗОШ очолила створену на тимчасово окупованій території «Лозно-Олександрівську школу № 14».

Також директорські посади при окупантах обійняли колишні вчителька початкових класів Білокуракинського ліцею № 2 та викладач математики у Міловському ліцеї. Вони стали керівниками у «Білокуракинській школі № 2» та «Міловському ліцеї».

Ще одна підозрювана – «директор Чмирівської середньої школи». До повномасштабного вторгнення рф вона працювала держслужбовицею відділу освіти Чмирівської сільської ради.

Після призначення «керівники» організували викладання предметів за російськими підручниками та мовою окупанта.

Для цього вимагали від вчителів отримання відповідної кваліфікації. Також вони активно пропагували російські наративи та всіляко підтримували окупацію Луганщини.

Крім того, прокурори за результатами спеціального досудового розслідування направили до суду обвинувальний акт стосовно ексзаступниці директора Біловодського ліцею № 1 у Старобільському районі.Співпрацювати з окупантами вона почала восени 2022 року. Тоді обійняла посаду «директора державного загальноосвітнього закладу лнр» – «Біловодської середньої школи №1». Русифікувала навчання у закладі освіти.

Під час масових заходів за участі учнів та батьків обвинувачена розповсюджувала пропаганду та активно возвеличувала рф та самопроголошену «лнр».

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, керівник Луганської обласної прокуратури повідомив про підозру у державній зраді депутату Старобільської райради, який у 2021-2022 роках обіймав посаду голови районної державної адміністрації.