Кулеба розповів, якою може бути мирна угода з рф: "Нам потрібна певна креативність"

Кулеба розповів, якою може бути мирна угода з рф: Нам потрібна певна креативність

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що президент України не сяде за стіл переговорів з російським диктатором, але загалом для майбутньої угоди про мир з рф потрібно знайти креативні рішення.

Кулеба сказав в інтерв'ю італійській газеті Corriere della Sera.

Він підкреслив, що президент рф Володимир Путін не є для України партнером для переговорів.

"Путін не партнер. Він скоїв занадто багато дуже серйозних злочинів. Існують інші дипломатичні способи опосередкованої боротьби. Але нам зрозуміло, що ми ніколи не зможемо побачити Путіна і Зеленського за одним столом", - сказав Кулеба.

Він додав, що українська сторона може вести переговори з росією після виведення військ рф з території України.

"Але не з Путіним. Цієї мети можна досягти за допомогою війни та дипломатії. З першим справляються наші генерали, їхнє завдання підштовхнути росіян до відступу і зрозуміти, що говорити краще, ніж воювати. Я дбаю про дипломатію та діалог, коли це можливо", - зазначив Кулеба.

Відповідаючи на питання: "Якщо не з Путіним, то з ким?", Кулеба згадав про "зернову угоду".

"Минулого року угода щодо зерна була укладена за посередництва генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та президента Туреччини Ердогана. Було дві окремі угоди з нами і з Москвою, ніколи не було прямого порозуміння. Нам потрібна певна креативність, щоб знаходити рішення. Ми будемо шукати їх будь-якими способами, але наразі немає умов: росія продовжує нападати на нас, вона віддає перевагу війні, ніж миру", - підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, 7 серпня представниця МЗС рф Марія Захарова вкотре повторила вимоги рф щодо припинення війни і переговорів: нейтральний, позаблоковий та без'ядерний статус України, визнання "нових територіальних реалій", демілітаризація та денацифікація України, права російськомовних громадян.

Українська сторона неодноразово заявляла, що такі вимоги неприйнятні.