В Україні пропонують ввести штрафи до 25 тис. гривень за виконання російської музики

В Україні пропонують ввести штрафи до 25 тис. гривень за виконання російської музики

У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону, який пропонує ввести штрафи до 25 тис. гривень за виконання російської музики у громадських місцях.

Документ №9547 зареєструвала група народних депутатів.

У ньому вони пропонують штрафувати за публічне виконання, показ, демонстрацію, сповіщення у закладах торгівлі, громадського харчування, сфери послуг російської музики.

У пояснювальній записці зазначається, що причини введення таких методів "очевидні".

"Музичний продукт держави агресора може впливати на сепаратистські настрої населення створюючи ілюзію привабливості російської ідентичності, наявності спільних інтересів, відмінних
від інтересів решти населення України, породжуючи ціннісні суперечності. Такі продукти часто по своїй суті були інформаційними спецопераціями, спрямованими на послаблення нашої держави. Саме тому слід вживати дієвих заходів щодо обмеження музичного продукту держави-агресора на території України", — йдеться у документі.

У разі ухвалення цього закону, за публічне виконання, показ, демонстрацію, сповіщення у закладах торгівлі, громадського харчування, сфери послуг, музичних фонограм, відеограм, музичних кліпів, їх елементів, інших творів, розповсюдження яких заборонено, передбачені такі штрафи:

  • перше порушення - від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100 до 8 500 гривень);
  • дії вчинені повторно тягнуть за собою накладення штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 25 500 гривень).

Нагадаємо,13 липня 2023 року Київська міська рада наклала мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Києва.