В Україні стартують аудити витрат фінансової допомоги США: перевірятимуть виплати зарплат

В Україні стартують аудити витрат американської фінансової допомоги: перевірятимуть виплати зарплат

Рахункова палата Верховної Ради разом з партнерами із США організувала два аудити, які стосуються прямої бюджетної підтримки США для України.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "ЄС").

За його словами, перший аудит стосується виплат заробітної плати вчителям; працівникам вищих навчальних закладів; допомоги внутрішньо переміщеним особам; підтримки підприємців, які втратили дохід, та житлових субсидій домогосподарствам.

"Другий аудит спрямований на дослідження здійснених коштом прямої бюджетної підтримки виплат заробітної плати медичним працівникам", - повідомив Гончаренко.

Зазначається, що результати аудитів ефективності матимуть важливе значення для подальшої міжнародної фінансової підтримки України, а матеріали аналізуватимуться американськими партнерами, зокрема є запит на них і в Конгресі США. 

Нагадаємо, у США 55% виборців кажуть, що Конгрес не повинен дозволяти виділення додаткового фінансування для підтримки України. Проте президент Джо Байден вже працює над новим законопроектом про додаткове фінансування.

Загальний обсяг допомоги, яку США виділили Україні, становить $66,2 млрд. Зокрема $43,1 млрд - це військова допомога, $20,5 млрд - частка економічної підтримки і ще $2,6 млрд - гуманітарна допомога.