Україна арештувала багатомільйонне майно екснардепа, якого рф бачила "гауляйтером" Харкова

Україна арештувала багатомільйонне майно екснардепа, якого рф бачила "гауляйтером" Харкова

Екснардепа судять за заклики до зміни меж території України, легалізацію майна та фінансове шахрайство. Його майно та активи на суму понад 600 млн грн арештували та передали в управління АРМА.

Про це повідомляє прокуратура Києва. Як уточнює видання УП, йдеться про екснардепа Дмитра Святаша.

За даними слідства, екснардеп, використовуючи свою політичну посаду, фактично керував найбільшою в Україні бізнес-структурою з продажу транспортних засобів. Будучи кінцевим власником групи підприємств із понад 90 юридичних осіб, він отримав від кредитної лінії банку на суму $50 млн.

"У якості забезпечення можливості повернення кредиту, він передав у заставу банку близько 200 об'єктів нерухомості та корпоративних прав. Після настання терміну повернення коштів він використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з під обтяження", - йдеться у повідомленні.

Збитки через такі дії Святаша сягнули 1,1 млрд гривень. У 2019 році у зв'язку з оголошеннями у розшук він почав переховуватися на території рф.

"У серпні 2022 року після захоплення частин території України збройними силами рф, обвинувачений розмістив на своїй сторінці в соцмережі пост, у якому закликав до зміни територіальної цілісності України та співпраці з окупаційною владою рф", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, український політичний діяч Мустафа Найєм повідомляв, що росія бачила Святаша своїм керівником Харкова у разі захоплення міста.

До 2014 року Святаш входив в Партію регіонів, з 2002 року був народним депутатом і довіреною особою кандидата Віктора Януковича на виборах президента 2004 року. У 2019 році балотувався кандидатом у народні депутати від "Опозиційної платформи — За життя", але до парламенту не пройшов.

Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру екснардепу і екслідеру забороненої в Україні Компартії Петру Симоненку, який під час окупації Київщини втік до росії у супроводі спецназу рф.