Румунія відкриє регіональний центр для пілотів F-16, який навчатиме українців

Румунія відкриє регіональний центр для пілотів F-16, який навчатиме українців

Президент Румунії Клаус Йоганніс підтвердив, що на території його країни розміститься регіональний центр для пілотів F-16, який навчатиме українців.

Про це він сказав під час урочистостей з нагоди Дня ВМС Румунії, повідомляє сайт президента.

Йоганніс наголосив, що Румунія продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідно, у її боротьбі за мир і свободу.

"Ми візьмемо участь у підготовці українських військових у рамках місії військової допомоги Європейського Союзу та розмістимо майбутній регіональний навчальний центр для пілотів F-16, центр, який обслуговуватиме як румунських, так і українських пілотів", - сказав він.

Йоганніс додав, що паралельно Румунія продовжуватиме координацію в рамках Європейського Союзу для ефективного подолання численних наслідків війни в Україні.

Також він згадав про російські атаки на чорноморські і дунайські порти України.

"Ми знаходимося поруч із загарбницькою війною росії проти України, і нещодавня ескалація, включаючи атаку на українську цивільну інфраструктуру на Дунаї, поблизу наших територіальних вод і нашої країни, створює значні ризики для безпеки в Чорному морі. Цей контекст підкреслює виклики, з якими ми стикаємося в Європі, а також актуальність Румунії як опори регіональної стабільності", - додав Йоганніс.

Нагадаємо, за інформацією The Washington Post, очікується, що перша група з шести українських пілотів не завершить навчання на F-16 американського виробництва раніше наступного літа. Друга група буде готова наприкінці 2024 року. 

Водночас українські офіційні особи не розуміють, чому Сполучені Штати, маючи набагато більшу кількість інструкторів, не проводять навчання на базі ВПС Люк в Арізоні, де щороку навчаються керувати F-16 понад 400 американських пілотів. Ця програма триває сім місяців.

Американські експерти вважають, що винищувачі F-16 можуть кардинально змінити хід війни в Україні. На їхню думку, навіть ракети великої дальності не мали б такого значення, як посилена авіація.