Британський генерал назвав три ймовірні сценарії закінчення війни в Україні

Британський генерал назвав три ймовірні сценарії закінчення війни в Україні

Британський генерал Річард Берронс назвав три сценарії закінчення війни в Україні, зазначаючи, що найвигіднішим він вважає саме третій.

Про це Берронс, який в 2013-2016 роках очолював Об'єднане командування (зараз – Стратегічне командування) Збройних сил Великої Британії, сказав BBC Україна.

Вирішувати, яким шляхом піти, буде український народ, зауважує він.

Перший варіант – це відмова України від подальшої боротьби. Причиною може бути невіра в те, що росіян можливо вибити з усієї окупованої території або це коштуватиме занадто багато сил, крові і грошей.

"На мій погляд, це було б просто жахливим рішенням, і я не вірю, що Україна на це піде", - сказав Берронс.

Другий шлях – це зупинити бойові дії зараз, оголосити не перемир’я, а тимчасове припинення вогню, визнаючи, що немає військового способу для рішучої перемоги на полі бою.

"Тобто це не визнання поразки чи втрати, а прийняття статус-кво і призупинення збройного конфлікту. На жаль, обидві сторони скористаються паузою, щоб зібратися із силами і переозброїтися, а війна відновиться в майбутньому зі ще більшими смертями і руйнуваннями, тоді як усі інші з нас житимуть в умовах невизначеності", - додав генерал.

Третій шлях полягає в низці кроків, головний із яких - зняти з України тиск чітких графіків. Тобто не вимагати від неї досягти швидкого результату на полі бою, погрожуючи припинити західну підтримку.

"Ціна спроб перемогти, коли для цього немає сил, - у тому, що Україна може втратити те, що здобула, виснажуючи свої сили спробами штурму сильної російської оборони", – каже Берронс.

Якщо усунути тиск щільних графіків, то третій шлях полягає в тому, щоби "зупинитися і замислитися". Тобто ЗСУ мають підтримувати постійний тиск на росіян на лінії фронту, продовжувати поволі виснажувати їх сили, навіть протягом зими.

А тим часом необхідно буде розбудовувати військову міць України із західною підтримкою, щоб вона здобула переконливу перемогу на полі бою наступного року або через рік.

"Бо якщо наростити переважаючі потужності, розбудувати переважаючу силу, то перемога буде швидшою, а втрати - меншими. А поки це відбувається, - каже Берронс. - потрібно далі послаблювати російську рішучість і боєздатність атаками на її Чорноморський флот, впливом на російську громадську думку - тому подальші дронові удари в Москві матимуть велике символічне, якщо не військове значення".

Виклик цього третього сценарію – в тому, що він вимагає, аби український народ був готовий до довгої і нелегкої війни. І ще для цього потрібна стабільна підтримка Заходу.

Генерал Берронс каже, що це приблизно 100 млрд доларів на рік – "цілком посильна сума для західних економік".

Політичний оглядач, журналіст, публіцист і телеведучий Віталій Портников, нагороджений 20 серпня Шевченківською премією, розкритикував думку Берронса. Портніков вважає, що варіант "довгої війни" вигідний росії, яка має більший мобілізаційний потенціал і власну оборонну промисловість. До того ж, зазначає Портніков, генерал в жодному з трьох варіантів не бере до уваги бажання і наміри росії, яка цілком може не погодитися припиняти обстріли навіть на короткий період.

"Багаторічна війна на виснаження, навіть якщо західні країни допомагатимуть, все одно означатиме, що Україна не буде розвиватися: закриті порти, закритий авіаційний простір, відсутність інвестицій, фактична деградація економіки - ось що чекає на Україну у наступні чорні роки війни на виснаження", - впевнений Портніков.

На його переконання, єдиний шлях до мирного життя в Україні, для її розвитку і відновлення - це запрошення стати членом Альянсу і отримання від країн НАТО, передусім від США і Великої Британії, гарантій безпеки, які зараз має Швеція. При цьому Портніков наголошує, що ці гарантії можуть розповсюджуватися тільки на ту території, які контролює український уряд, оскільки країни НАТО не хочуть вступати у війну з рф.

Нагадаємо, попри запеклі бої та значні втрати, українські командири та солдати-ветерани кажуть, що їхні війська зараз у кращій формі, ніж 12 місяців тому. Але вони усвідомлюють, що війна може тривати ще два роки.

16 серпня міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук порадила українцям налаштуватися на довгу і важку війну. Водночас у мережі користувачі зазначають, що Верещук повторила допис ветеранки та волонтерки Марії Берлінської, яка раніше дослівно озвучувала подібні прогнози.