Міноборони заплатило 650 млн грн фірмі екснардепа за безпілотники, які не літають, — Bihus.info

Міноборони заплатило 650 млн грн фірмі екснардепа за безпілотники, які не літають, — Bihus.info

У грудні 2022 року Міноборони уклало угоду на 807 млн грн на закупку 55 розвідувальних безпілотних авіаційних комплексів HAWK, які не літають і ламаються.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.info, в якому зазначається, що ці факти відображені у кримінальному провадженні.

Як виявилося, безпілотники продала ТОВ "Українська авіаційна система" - родинна фірма екснардепа Борислава Розенблата, вона, за даними журналістів, отримала 650 млн грн авансу. Один безпілотник разом з комплексом коштує 14, 67 млн грн.

"Але до дня здачі безпілотників на "прийомку" військовим привезли лише 4 комплекси. А пройшов випробування... один. Решта відмовлялися літати, падали, ламалися і не показували відео з камери. Колишній партнер Розенблата Костянтин Пожидаєв, який донедавна відповідав за збір безпілотників, повідомив про завищені ціни у контракті та відкати, про які згадував сам екснардеп напередодні угоди. А характеристики БПЛА змінились настільки, що Міноборони ймовірно оплатило "кота в мішку", - йдеться у розслідуванні.

"За версією ДБР чиновники Міноборони змовилися з компанією-виробником, уклали контракт за завищеними цінами і все це з метою заволодіти коштами. Слідчі вважають, що отриманий аванс компанія витратила не за призначенням, лише частину пустила на комплектуючи, частину поклала на депозит і розкидала по рахунках. Тому і накинули арешт на рахунки "Українських авіаційних систем", на яких залишилися 240 млн грн", - зазначається у розслідуванні.

Нагадаємо, журнал The Economist вважає, що питання чи постане олігарх Ігор Коломойський перед судом і чи вдасться змінити ситуацію в українському міністерстві оборони певною мірою визначатиме, наскільки Захід готовий продовжувати підтримувати фінансування України.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що корупція в Україні значно впливає на країни Заходу при ухваленні рішень про постачання зброї Києву.