Чи відкриють декларації чиновників: Центр протидії корупції каже, що рішення за Зеленським

Чи відкриють декларації чиновників: Центр протидії корупції каже, що рішення за Зеленським

Президент Володимир Зеленський має вирішити, чи підтримувати проєкт закону №9534, який передбачає закрите декларування чиновників, чи накласти вето з пропозицією внести і проголосувати правку про відкриття декларацій.

Про це написав голова громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін.

"Депутати "розводять" нас, коли переконують, що відкриють декларації за рік. Не відкриють – “це ж було вже. Памʼятаєте, як Рада продовжувала мораторій на продаж с/г земель сім разів загалом на 15 років? З відкриттям декларацій буде так само. Припустимо, за рік війна не скінчиться. Чому раптом депутати мають відкрити декларації? “Ризики” залишаться такими самими", - вважає він.

Шабунін додав, що зараз рішення за президентом Зеленським.

"І воно не про те, чи відкриють декларації зараз, чи через рік. Президент вирішує, чи відкриють декларації зараз, чи не відкриватимуть ще багато років", - зазначив він. 

Шабунін пояснив, що Зеленський може відправити законопроект назад у Раду з вимого проголосувати негайне відкриття реєстру, тобто накласти вето з такими пропозиціями.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому проєкт закону №9534 про повернення електронного декларування, на якому наполягали західні партнери України, зокрема МВФ.

Але документ ухвалили без головної правки про відкриття декларацій, вона не набрала голосів.