Рада призначила Умєрова новим міністром оборони: що про нього відомо

Рада призначила Умєрова новим міністром оборони: що про нього відомо

Парламент на засіданні, 6 вересня, призначив Рустема Умєрова новим міністром оборони України.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко, зазначаючи, що "за" проголосували 338 народних депутатів. Сам Гончаренко не голосував.

Що відомо про Рустема Умерова

Reuters навів кілька фактів про Умєрова, який змінить Олексія Резнікова на посаді міністра оборони:

1) Умєрову 41 рік, він є кримським татарином, народився у Самарканді в Узбекистані у сім'ї кримських татар, яка була депортована з тодішнього радянського Криму в 1940-х роках. З 2020 року Умєров є членом урядової робочої групи України, яка працює над стратегією припинення окупації Криму.

2) Умєров починав кар'єру в приватному секторі. У 2004 році приєднався до одного з провідних мобільних операторів України. У 2013 році заснував власну інвестиційну компанію ASTEM та її ASTEM Foundation. Має ступінь бакалавра економіки та магістра фінансів.

3) У вересні 2022 року Умєров, на той час народний депутат від партії "Голос", став головою Фонду держмайна – агентства з продажу держактивів приватним інвесторам. За його каденції відбулося відновлення інституції, яка часто потрапляла в корупційні скандали. Він також відновив продаж державного майна, зібравши рекордні прибутки для держави під час війни.

4) Умєров, якого близькі люди описують як талановитого переговорника, був членом української команди, яка вела переговори з росією в березні 2022 року, через місяць після повномасштабного вторгнення. Він також брав участь у переговорах щодо "зернової угоди" та обміну полоненими, включно з українськими бійцями "Азову", захопленими під час боїв за південний Маріуполь у 2022 році. Умєров у складі делегації під час візиту Зеленського до Саудівської Аравії у травні та супроводжував першу леді Олену Зеленську під час візиту до Об’єднаних Арабських Еміратів у березні.

Нагадаємо, 5 вересня Рада відправила у відставку Олексія Резнікова з посади міністра оборони. Ексміністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявляв, що вважає Резнікова "фантастичним" на цій посаді.