Які бої відбуваються під Куп'янськом: WP поспілкувався з воїнами ЗСУ, які сумують за минулорічними битвами

Які бої відбуваються під Куп'янськом: WP поспілкувався з воїнами ЗСУ, які сумують за минулорічними битвами

На стратегічному північно-східному місті Куп’янськ, український бронетехнічний взвод, прихований під маскувальними сітками та останніми вуглинками літнього листя, висловив ностальгію за минулорічними битвами танк-на-танк, які випробували волю і майстерність воїнів.

Про це пише The Washington Post, який поспілкувався з бійцями.

"Зараз війна інша", – цитує видання 26-річного командира 3 танкової бригади із позивним "Леший". Противник знаходиться далі, шукає слабкі місця, а не повноцінно атакує, що змушує українців використовувати танки, більше схожі на гаубиці, для вогню по цілях, визначених розвідниками.

"На північному сході, однак, незрозуміло, чи росія справді намагається просунутися, чи відволікає увагу, сподіваючись відволікти українські ресурси", - йдеться у статті.

"Захопити Куп'янськ було б важко. Місто, розташоване неподалік від російського кордону, розсічене навпіл річкою Оскіл, і перетин через неї призведе до цілеспрямованих ударів. Перешкода у вигляді річці також може стати катастрофою для росіян, якщо вони будуть загнані в глухий кут і їм доведеться відступити", - зазначає WP.

Бійці ЗСУ кажуть, що "робота йде стабільно". "Команда Лешего нещодавно допомогла знищити деяке обладнання електронної боротьби", - сказав він.

Але зізнається, що "цей непрямий контакт із ворогом не приносить такого ж миттєвого задоволення, як інші битви". "Здебільшого ми навіть не знаємо, у що стріляємо", — сказав Леший із люка свого Т-72. "Іноді ми бачимо лише відео нашої роботи".

"У будь-якому випадку, 3-тя танкова бригада готова, і її солдати сказали, що вже бачили, як розвивається тактика росіян після великих втрат цього літа", - йдеться у статті.

"Росіяни більше не маневрують великими групами, як це було на початку війни, що призвело до скоординованого вогню українців", - сказав 45-річний командир танкового взводу з позивним "Друкар". "Натомість російські війська останнім часом атакували меншими кількостями", - сказав він, досліджуючи українські лінії на наявність слабких місць. "Стратегія була нерівною", сказав "Друкар".

"Дельфін", командир роти 68-ї бригади, що спеціалізується на штурмі, сказав, що росіяни в цьому районі обстріляли артилерією його попередників, але не намагалися атакувати з землі. "Дельфін" розгорнув парк бронетехніки, включно з наданими США MRAP, щоб наблизити бій до ворога.

За його словами, це спровокувало ескалацію, і незабаром російське командування розгорнуло проти них підрозділи авіації, танки та бронетехніку, хоча не мобілізували піхоту для заняття. За два дні українці знищили 10 танків, повідомив "Дельфін". Росіяни втратили три машини за день.

"Внаслідок цього невдалого наступу ворог почав наносити авіаудари по найближчих населених пунктах, де були зосереджені особовий склад і техніка", — сказав він. "Просто щільні авіаудари, які призвели до певних втрат особового складу та техніки. Але ці їхні дії виглядали як прояв їхньої слабкості".

Також WP поспілкувався з Ігорем, 23-річним десантником, який курив сигарету і слухав кулеметний гуркіт, який доносився з того місця, яке він щойно залишив. "Погляд Ігоря на війну обмежується простором між його лініями та росіянами, які намагаються їх взяти, залишаючи йому дізнатися про контрнаступ на півдні з новин. За його словами, це була важка боротьба", - йдеться у статті.

"Решта передньої частини просто повинна залишатися і триматися", - сказав він.

Нагадаємо, протягом минулої доби на фронті в Україні відбулося 39 бойових зіткнень. Українські військові відбили ворожі атаки на трьох напрямках. Натомість росія зазнала бойових втрат: 610 військових, 37 артилерійських систем і 9 танків.

6 вересня командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський заявляв, що росіяни не полишають свої плани вийти на кордон Донецької та Луганської областей, оперативна обстановка на сході залишається складною.

За словами генерала, на Куп'янському напрямку ворог завершує підготовку штурмових загонів, щоденно обстрілює українські позиції з артилерії та мінометів.