Колишні вчителі української мови на Луганщині впроваджують російські стандарти освіти – їм повідомили про підозру

Колишні вчителі української мови на Луганщині впроваджують російські стандарти освіти – їм повідомили про підозру

За процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури та Старобільської окружної прокуратури чотирьом місцевим жителям заочно повідомили про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, троє з підозрюваних були вчителями української мови та літератури, англійської мови та початкових класів, одна ‒ директоркою. Навесні 2022 року вони почали співпрацювати з ворогом, отримали підвищення та очолили заклади освіти, які перепідпорядковано окупаційній владі. На сьогодні це – «Зориківська середня школа», «Кабичівська загальноосвітня школа», «Тимонівський учбово-виховний комплекс», «Старобільська основна школа № 1».

Правоохоронці задокументували, що підозрювані впроваджували в навчальний процес критерії та стандарти освіти держави-агресора. Оновили програму викладання із використанням російських підручників та змінили форму оцінювання на 5-ти бальну.

Стосовно ще чотирьох освітян – «директорів» «Євсузького навчально-виховного комплексу», «Чмирівської середньої школи», «Лозно-Олександрівської школи № 14», «Білокуракинської школи № 2» – прокурори Сватівської та Старобільської окружних прокуратур скерували до суду обвинувальні акти.

Крім того, діяльність освітніх закладів активно висвітлюється в інтернет-ресурсах псевдореспубліки, на сторінках у соцмережах та телеграм-каналах. Під час виступів у підконтрольних окупантам ЗМІ вони розповідають про «світле майбутнє», яке нібито чекає на школярів у «лнр».

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, раніше двом мешканцям Старобільщини, які до окупації працювали чиновниками, а після повномасштабного вторгнення перейшли на бік ворога, повідомили про підозру у колабораційній діяльності.