Як і коли завершиться контрнаступ ЗСУ: Білий дім і розвідувальне управління Пентагону дали прогнози

Як і коли завершиться контрнаступ ЗСУ: Білий дім і розвідувальне управління Пентагону дали прогнози

У Білому домі вважають, що Україні залишилося приблизно шість-сім тижнів бойових дій до кульмінації її наступу, а в розвідувальному управлінні Пентагону кажуть про можливість прориву ліній оборони рф.

Про це пише The Economist.

"Якби ми мали цю розмову два тижні тому, я був би трохи песимістичнішим", — сказав виданню директор з аналізу Розвідувального управління Міністерства оборони США Трент Мол. "Їхній прорив на тому другому захисному поясі… насправді досить значний".

Він визнає, що американські та українські офіційні особи не змогли оцінити глибину оборони росії і те, наскільки важко Україні буде "пробити" її бронетехнікою. Але Мол попереджає, що основна частина російського укріплення залишається на третій лінії оборони. 

Один із чиновників адміністрації Байдена сказав The Economist, що Україні залишилося приблизно шість-сім тижнів бойових дій до кульмінації її наступу.

"Існують приватні розбіжності щодо того, якого прогресу можна досягти за цей час. Дехто вважає, що українська армія, кинувши більшу частину своїх резервів до прориву другої лінії і зазнавши великих втрат, намагаючись її прорвати, навряд чи далеко зайде", - йдеться у статті.

"Якщо ви подивитеся на поле бою через п’ять років, воно може виглядати загалом схожим", — цитує видання високопоставленого чиновника американської розвідки, підкреслюючи, що якість як російських, так і українських сил з часом падає.

Натомість Мол, обережно підбираючи слова, каже, що нещодавні успіхи України є "значними" і дають її силам "реалістичну можливість" — за даними з ймовірністю 40-50% — прорвати решту російських ліній до кінця року. Але він попереджає, що обмежені боєприпаси та погіршення погоди зроблять це "дуже складним".

"Увагу вже привертають до наступного бойового сезону. Навіть без прориву цього року, діаграма помірно впевнена, що якщо Україна зможе розширити виступ навколо Роботиного, утримати свої позиції та продовжити надходження боєприпасів, вона матиме хороші можливості для нового поштовху у 2024 році", - зазначається у статті.

Нагадаємо, The Wall Street Journal писав, що військові стратеги та політики на Заході починають думати над новим контрнаступом ЗСУ навесні 2024 року, оскільки розуміють, що українська військова кампанія з повернення територій може тривати багато місяців.