Союзники України вже починають думати над новим контрнаступом ЗСУ в 2024 році, — WSJ

Союзники України вже починають думати над новим контрнаступом ЗСУ в 2024 році

Військові стратеги та політики на Заході починають думати над новим контрнаступом ЗСУ навесні 2024 року, оскільки розуміють, що українська військова кампанія з повернення територій може тривати багато місяців.

Про це пише The Wall Street Journal.

Видання наводить думку генерал-майора армії США у відставці і колишнього заступника помічника генсека НАТО Гордона Девіса, який вважає, що наступної весни в ЗСУ будуть більш вигідні умови.

Він зазначив, що навіть зараз українські війська продовжують пристосовуватися швидше за російські, а до весни в ЗСУ буде більше західної техніки і досвідчених операторів.

"Поступово Україна залучатиме більше своїх бригад, навчених і оснащених НАТО, тоді як Росії буде важко підтримувати вогневу міць і свою злагодженість на передовій", — вважає Девіс.

Крім того, до середини наступного року завершить навчання на F-16 перша група українських пілотів, тож Україна зможе використовувати винищувачі на полі бою. Також до наступної весни західні союзники можуть передати Україні більш потужні безпілотники для ураження російської техніки і позицій.

Зазначається, що поки питання поставок Україні далекобійних ракет ATACMS і Taurus не вирішне, але тиск на уряди США і Німеччини посилюється.

"Стратеги дивляться в майбутнє і сподіваються, що з часом, навіть коли Росія посилюватиме перешкоди для українського наступу, ЗСУ зможуть набути навичок і досвіду, які дадуть їм змогу "перехитрити" росіян", - йдеться у статті.

Нагадаємо, деякі американські військові експерти сходяться на думці, що Україні могла б мати успіх на полі бою з рф і без F-16, якби ЗСУ володіли загальновійсковою тактикою. Це сучасний метод ведення бою поєднує в собі піхотні війська, броньовані танки, артилерійський наземний вогонь і повітряні сили з метою домінування в усіх областях наземної війни.

Також союзники України, за кілька тижнів після довгоочікуваного контрнаступу, висловлюють дедалі більш "тверезі" оцінки щодо здатності українських військ деокупувати значну територію України цього року.