Що допоможе Україні мати успіх на війні з рф без F-16: американські та британські експерти дали відповідь

Що допоможе Україні мати успіх на війні з рф без F-16

Американські військові експерти сходяться на думці, що Україні могла б мати успіх на полі бою з рф і без F-16, якби ЗСУ володіли загальновійсковою тактикою. 

Про цей спосіб вони розповіли The New York Times.

Генерал ВПС США у відставці та колишній командувач НАТО Філіп М. Брідлав є колишнім пілотом F-16. Він каже, що українським силам було б дуже вигідно вивчити та розгорнути так звану загальновійськову тактику, яка є основою сучасної наземної війни. Ця тактика застосовується в багатьох різних етапах.

З усім тим, додав він: "Якщо ви очікуєте, що Україна буде боротися так, як ми боремося, то вони повинні мати інструменти, які є у нас, а ми їм цих інструментів не дали".

Полковник у відставці Стів Бойлан, навчений льотчик армії США та колишній речник Армійського загальновійськового центру у Форт-Лівенворті, штат Канзас, вважає, що проблеми української армії виходять далеко за рамки відсутності винищувачів.

Бойлан сказав, що американським військам знадобилися роки, щоб навчитися загальновійськової тактики.

Як випливає з назви, сучасний метод ведення бою поєднує в собі піхотні війська, броньовані танки, артилерійський наземний вогонь і повітряні сили з метою домінування в усіх областях наземної війни. Бойлан нагадав, що цю тактику було розроблено як кращий спосіб ведення бою після кривавої окопної війни Першої світової війни. Але лише під час війни в Перській затоці 1990-1991 рр. американські війська воювали в загальновійськових підрозділах.

"Бойові дії без одного з елементів — наприклад, повітряних сил у випадку України — можуть змусити підрозділи пристосуватися, але я підозрюю, що вони візьмуть наші інструкції, навчання та тактику за базову лінію та змінять її відповідно до того, що їм найкраще підходить", – додав він.

Проте, попри всю ту силу, яку контроль над повітрям може привнести в битву, Бойлан додав, що "поки ви не приведете війська на землю і не захопите її, ви не володієте нею не можете її втримати".

За словами військового аерокосмічного експерта з Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні Дугласа Беррі, відправка лише кількох F-16 у бій не матиме великого значення у війні. Він вважає, що кількість винищувачів має бути адекватною і відповідати поставленим завданням.

На питання про те, "якби Україна мала кілька належним чином підготовлених та оснащених ескадрилій F-16, чи допомогло б це в контрнаступі?" , Беррі сказав, що "теоретична відповідь – так".

Нагадаємо, очікується, що перша група з шести українських пілотів не завершить навчання на F-16 американського виробництва раніше наступного літа. Друга група буде готова наприкінці 2024 року.