Ілон Маск намагався завадити ЗСУ атакувати російський флот у Криму, — CNN

Ілон Маск намагався завадити ЗСУ атакувати флот рф у Криму, — CNN

Американський бізнесмен Ілон Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв’язку Starlink біля узбережжя Криму минулого року, щоб перешкодити українській таємній атаці на російський військово-морський флот.

Про це повідомляє CNN з посиланням на уривок із нової біографії Маска, яку пише Волтер Айзексон.

"Коли українські підводні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони "втратили зв’язок і викинулися на берег", – пише Айзексон.

Він зазначає, що рішення Маска, яке змусило українських чиновників благати його знову ввімкнути супутники, було зумовлене гострим страхом того, що росія відповість ядерною зброєю на український напад на Крим, і страхом, який викликали розмови Маска з високопоставленими російськими чиновниками.

"Занепокоєння Маска щодо "міні-Перл-Харбора", за його словами, не виправдалися в Криму. Але цей епізод розкриває унікальне становище, в якому опинився Маск під час війни в Україні. Умисно чи ні, але він став впливовим агентом, якого офіційні особи США не могли ігнорувати", - пише CNN.

Айзексон, автор відомих біографій Стіва Джобса та Альберта Ейнштейна, має випустити свою книгу про Маска 12 вересня.

"Маск відповів, що він був вражений дизайном підводних безпілотників, але він не вмикатиме супутникове покриття для Криму, оскільки Україна зараз "заходить занадто далеко і запрошує стратегічну поразку", - сказав Айзексон.

Український морський дрон Sea Baby, який атакує рф у Криму

Нагадаємо, після того, як росія вивела з ладу системи зв’язку України безпосередньо перед своїм повномасштабним вторгненням у лютому 2022 року, Маск погодився надати Україні супутникові термінали Starlink виробництва SpaceX на мільйони доларів, які стали вирішальними для військових операцій України. Навіть коли мережі стільникового зв’язку та Інтернету були зруйновані, термінали Starlink дозволили Україні боротися та залишатися на зв’язку.

Але щойно Україна почала використовувати термінали Starlink для наступальних атак проти росії, Маск почав переосмислювати це рішення.

За словами Маска, його компанія SpaceX витратила десятки мільйонів власних грошей на відправку супутникового обладнання в Україну. І компанія повідомила Пентагону, що вони не будуть продовжувати оплачувати рахунки за супутникове обладнання, про це CNN вперше повідомив минулого жовтня.

Після репортажів CNN Маск змінив курс, написавши у Twitter: "… ми просто продовжимо фінансувати український уряд безкоштовно".