Литва сподівається, що переговори про вступ України в ЄС розпочнуться наприкінці року

Литва сподівається, що переговори про вступ України в ЄС розпочнуться наприкінці року

Міністр закордонних справ Габріеліус Ландсбергіс закликає союзників пришвидшити підтримку Україні, яку атакує росія. Також він сподівається, що наприкінці року розпочнуться переговори про вступ України у ЄС.

Про це він заявив у Латвії під час зустрічі міністрів країн Північної Європи та Балтії, повідомляє Bernardinai.lt.

"Ми повинні стояти поруч з Україною не стільки, скільки потрібно, а доки Україна не переможе. Нам потрібно прискорити доставку нашої військової допомоги – винищувачів, у тому числі F-16, засобів ППО та боєприпасів. Ми також маємо допомогти Україні захистити шляхи експорту українського зерна", – сказав Ландсбергіс.

За його словами, після того, як країни НАТО погодилися, що Київ має бути частиною Альянсу, важливо відповісти на інше питання – коли.

"Під час саміту НАТО у Вільнюсі нам вдалося наблизити Україну до НАТО. Ми повинні скористатися цією можливістю і, маючи деякий час до Вашингтонського саміту, ми повинні рухатися вперед повною швидкістю. Що стосується ЄС, то найбільшою довгостроковою безпекою, яку ми можемо забезпечити для України і для себе, є розширення ЄС – ми сподіваємося, що переговори про вступ з Україною розпочнуться наприкінці цього року", – сказав Ландсбергіс.

Нагадаємо, 18 серпня віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак сподівається, що переговори про вступ можуть розпочатися у грудні.

Які вимоги ЄС має виконати Україна, яка отримала статус кандидата на вступ:

  • Реформа Конституційного суду;
  • Продовження судової реформи;
  • Антикорупційні механізми, включно з призначенням керівника САП і НАБУ;
  • Боротьба з відмиванням коштів;
  • Втілення антиолігархічного закону;
  • Узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
  • Зміна законодавства про нацменшини.