У Європарламенті виступили проти закриття декларацій і закликали Зеленського накласти вето

Депутати Європарламенту виступили проти закриття декларацій і закликали Зеленського накласти вето

Депутати Європарламенту закликали президента Володимира Зеленського повернути у Раду законопроект №9534 з вимогою відкрити реєстр декларацій чиновників, а також накласти вето на законопроект №9587-д.

Про це написав депутат Європарламенту Міхаель Галер і опублікував текст заяви в Twitter.

У документі йдеться, що “євродепутати підтримують відновлення електронного декларування майна в Україні і стурбовані закриттям реєстру від громадськості ще на рік”.

“Ми стурбовані тим, що закриття реєстру від громадськості не зміцнить довіру українців та міжнародних партнерів, матиме значний негативний вплив на антикорупційні зусилля та позбавить одного з ключових інструментів громадського контролю за державними службовцями, водночас підриваючи довіру до реформ”, – наголошують у заяві.

Нагадаємо, 5 вересня Рада ухвалила в другому читанні проєкт закону №9587-Д про відповідальність за несвоєчасне подання декларацій. НАЗК заявив, що направить Зеленському звернення з проханням накласти вето на цей документ. Також агентство зазначає, що депутати підтримали норму, яка фактично знищує реєстр корупціонерів.

Крім того, Рада ухвалила в цілому проєкт закону №9534 про повернення електронного декларування, на якому наполягали західні партнери України, зокрема МВФ.

Але документ ухвалили без головної правки про відкриття декларацій, вона не набрала голосів.

Голова громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що Зеленський має вирішити, чи підтримувати проєкт закону №9534, який передбачає закрите декларування чиновників, чи накласти вето з пропозицією внести і проголосувати правку про відкриття декларацій.

6 вересня Зеленський заявив, що розгляне питання щодо вето після консультацій.

Петиція до президента Володимира Зеленського з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій чиновників і накласти вето на проєкт закону №9534 станом на ранок, 8 серпня, набрала 81 тис. 509 голосів.