The Guardian опублікував статтю Резнікова, в якій він залишив п'ять послань союзникам України

The Guardian опублікував статтю Резнікова, в якій він зробив п'ять послань союзникам України

Британська газета The Guardian опублікувала статтю ексміністра оборони України Олексія Резнікова, в якій він звернувся до союзників України у війні з рф.

У своєму посланні Резніков просить міністрів оборони 50 країн, які брали участь у контактній групі, відомій як "Рамштайн", звернути увагу на п'ять тез.

"Хочу подякувати колегам-міністрам оборони: ви люди, які пишуть нову сторінку світової історії. Саме завдяки вам українці можуть гідно протистояти російській агресії. Ми ніколи не забудемо тих, хто нам допоміг у найстрашніший час нашої історії. Але я також хотів би звернути увагу своїх колег на кілька важливих моментів", - написав Резніков.

Метою цивілізованого світу має бути зупинка росії

У першому пункті Резніков пише, що світ не помітив агресії рф, коли вона вже дула явною, наприклад у Грузії, у Криму, у Сирії, на Донбасі.

"Безкарність щодо Сирії та неувага до подій у Криму та на Донбасі призвели до повномасштабної війни в Україні – із сотнями тисяч убитих, мільйонами біженців та гуманітарними та екологічними катастрофами. Чи хочемо ми, щоб цей список страждань продовжувався?", - запитав він.

"Ви повинні усвідомити, що ви відповідаєте за все майбутнє людства; тому дуже важливо діяти рішуче. Росія та її партнери кинули виклик не лише незалежності та суверенітету однієї європейської країни, але й усьому світовому порядку, включаючи міжнародне право, гуманітарні та безпекові інституції. Чи зможе цивілізований світ запобігти третій світовій війні, залежатиме від його реакції на дії росії та від того, як закінчиться війна в Україні", - вважає Резніков.

Росію не зупинить ані "заморозка" конфлікту, ані перемир'я, ані поступки

Резніков нагадує, що Гітлера не зупинила угода 1938 року про передачу Судетської області від Чехословаччини до Третього Рейху.

"Подібною схемою є дії Путіна. Росія вимагає визнання окупованих територій України своєю територією в обмін на припинення війни. Але це, вочевидь, лише заради одного – виграти час, перегрупуватись і за допомогою нових ресурсів "нарешті вирішити українське питання". Росія не визнає існування України та українського народу; її мета – знищення української державності та асиміляція українців", - підкреслив Резніков.

Він впевнений що амбіції рф не зупиняться на Україні. "Я вважаю, що дозволити росії отримати українські ресурси, включно з великим фондом вербування, лише посилить амбіції Кремля та призведе до нової великої війни у ​​Східній Європі, яка неминуче залучить НАТО – з усіма ризиками, що випливають з цього", - додав Резніков.

Російська ядерна загроза може бути вирішена вашою рішучістю

Резніков нагадує, що росія послідовно виходила з більшості ключових міжнародних угод щодо ядерної зброї. Крім того, 25 травня 2023 року росія і Білорусь підписали документ про розміщення ядерної зброї на білоруській території.

"Враховуючи цю тенденцію, наразі неможливо з упевненістю стверджувати, яких країн ще можуть досягти російські ядерні ракети та технології ядерної зброї та якими можуть бути наслідки. Поки триває війна, необхідно якнайшвидше розробити та затвердити міжнародну стратегію мінімізації ризиків застосування російської ядерної зброї та розповсюдження технологій російської ядерної зброї іншим країнам", - зазначив Резніков.

Він вважає, що це має містити компоненти військової стратегії та санкцій як механізмів тиску, а також майбутню архітектуру міжнародних договорів щодо російської ядерної зброї.

Російські військові злочинці повинні постати перед правосуддям

"Зло має бути покаране, щоб більше людей не стали жертвами в майбутньому. Чим швидше буде створено міжнародний трибунал за злочини росії в Україні, тим швидше закінчиться ця війна. Трибунал повинен оцінити всі факти передбачуваних військових злочинів росії, включаючи геноцид, культурний геноцид, етноцид, екоцид, примусові депортації, викрадення дітей, терор проти виробництва енергії, масові страти цивільних осіб і військовополонених, а також ракетні та артилерійські атаки на цивільні об'єкти інфраструктури", - йдеться у статті Резнікова.

Перемога України – це не мрія, а реальність

Він вважає. що "рецепт цієї перемоги зрозумілий: це відновлення територіальної цілісності України, виведення залишків російських військ, покарання військових злочинців, репарації, внесення змін до міжнародного права, які унеможливлять подібні агресії в майбутнє та участь України в архітектурі міжнародної безпеки".

"Перемога України буде торжеством міжнародного права над свавіллям сильних. Це продемонструє, що змінювати міжнародно визнані кордони шляхом військової агресії неприйнятно. Це буде єдність вільного світу проти тиранії несвободи", - наголосив Резніков.

Наприкінці статті він попросив міністрів оборони "бути ще більш чуйними та підтримувати мого наступника. Рустем Умєров – компетентна та професійна людина, здатна продовжувати розпочаті нами ініціативи. Разом ви прискорите мить перемоги України".

Нагадаємо, ексміністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що Олексій Резніков був "фантастичним" для України на посаді міністра оборони.