Міллі назвав два варіанти закінчення війни в Україні

Міллі назвав два варіанти закінчення війни в Україні

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що війна в Україні триватиме, доки одна чи інша сторона не досягне політичних цілей війсковими засобами, або обидві сторони не вирішать, що вони не можуть досягти цих цілей і сядуть за стіл переговорів.

Про це він сказав, відповідаючи на питання Cbsnews.

"Отже, жодна зі сторін на цей момент не досягла своїх політичних цілей військовими засобами, і війна триватиме, поки одна чи інша сторона не досягне цих засобів, або обидві сторони не вирішать, що настав час піти до стіл переговорів [оскільки] вони не можуть досягти своїх цілей військовими засобами. А цей час ще не настав", - сказав Міллі.

Він розповів, що розмовляє з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним щотижня і частіше: "Я розмовляю з ним щотижня, іноді двічі на тиждень, тричі на тиждень".

Міллі зазначив, що усі дані про війну в Україні зібрані під землю, глибоко в надрах Пентагону, у надсекретному командному центрі. Там всі розвідувальні дані, зібрані з полів битв в Україні, контролюються його співробітниками, які інформують Міллі протягом дня про те, що відбувається в поточних операціях. Міллі сказав: "Туман і тертя війни завжди присутні, але наші інформаційні системи досить хороші".

Він також зазначив, що жодного разу не брав участі у боях такої інтенсивності, як в Україні: "Я брав участь у багатьох перестрілках. Мене кілька разів підривали машини – міни, СВУ та РПГ. Але ніколи до такої інтенсивності".

Міллі каже, що наступ ЗСУ йде повільніше, ніж очікувалося. "Але в цьому полягає різниця між війною на папері та справжньою війною. Отже, реальні люди гинуть, а реальні транспортні засоби справді вибухають, тому люди, як правило, сповільнюються в таких ситуаціях", - додав він.

На питання про те, скільки ЗСУ ще можуть витримати такого повільного просування, Міллі сказав, що це запитання полягає в тому, як довго політична воля українського народу витримає такий рівень різанини". "І це ж стосується, до речі, росії. Це невідома відповідь", - додав Міллі.

Коли його запитали, чи діляться США з Україною тим, що вони знають про пересування російських військ, Міллі відповів: "Наші розвідувальні канали в Україну, звичайно, досить відкриті. І, звичайно, ЦРУ та міжвідомчі організації, АНБ, усі ці хлопці… Там досить відкрито передають інформацію в Україну".

Але він зазначив, що США не допомагають Україні обирати цілі для ударів. "Вибір цілей і повноваження для удару – за Україною», – сказав Міллі. "Що ми робимо, це надаємо їм обізнаність про ситуацію".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський сподівається, що ЗСУ отримають ракети ATACMS восени, щоб не робити паузу у контрнаступі. Невдовзі Зеленський говоритиме про це з президентом США Байденом.