У Конгресі "трампісти" загрожують зірвати запит Байдена про додаткове фінансування України, — NYT

У Конгресі республіканці загрожують зірвати запит Байдена про додаткове фінансування України, — NYT

Десятки конгресменів із Палати представників Республіканської партії закликають припинити американську підтримку України на наступний рік попри те, що це фінансування створило великі економічні можливості для низки міст США, де будують воєнні заводи.

Про це пише The New York Times, зазначаючи, що ці республіканці закликають проголосувати за вилучення 300 мільйонів доларів США з оборонного бюджету наступного року на безпеку України і за заборону Конгресу схвалювати виділення більшої кількості коштів на цю війну.

Разом з тим, спонукання США фінансувати військові зусилля Києва створило великі економічні можливості для Мескіта, штат Техас, та інших міст країни.

NYT пише про новий громіздкий завод, який будується поруч із автомагістральною біржею неподалік від центру міста Мескіт у Техасі. Це підприємство обіцяє майже подвоїти нинішнє воєнне виробництво в США, поповнивши запаси та підготувавши більше боєприпасів, щоб допомогти Україні відбити російське вторгнення.

"Для міста, яке перебуває в розпалі інженерно-економічного відродження, завод General Dynamics Ordnance and Tactical Systems є великим благом. Очікується, що на ньому буде зайнято мінімум 125 осіб; завод зможе надавати можливості для бізнесу місцевим постачальникам, роздрібним торговцям і ресторанам; і, як сподівається міська влада, потенційно допоможе перетворити територію на промисловий осередок добре оплачуваної роботи. Ніщо з цього, схоже, не переконало конгресмена Ленса Гудена, республіканця, в окрузі якого розміститься новий завод, підтримати продовження допомоги США Києву", - пише видання.

NYT зазначає, що опозиційні заклики багатьох інших членів Республіканської партії поставили під загрозу запит президента Байдена на 24 млрд доларів додаткового фінансування, загрожуючи зірвати законопроект про надзвичайні витрати, який цього місяця законодавці обох партій намагаються просунути в Конгрес.

"Це відображає те, як менталітет "Америка перш за все", популяризований колишнім президентом Дональдом Дж. Трампом, поширився та посилився серед республіканців, спонукаючи все більше законодавців — у тому числі деяких, чиї виборці безпосередньо отримують вигоду від подальшої американської допомоги Україні — відмовлятися від подальшої підтримки України", - зазначається у статті. 

Проте у Республіканській партії є і прихильники допомоги Україні, вони почали вказувати на такі міста, як Мескіт, щоб підкріпити свої аргументи щодо продовження фінансування.

"Ті гроші, про які ми говоримо, не йдуть в Україну, вони надходить на оборонні виробничі потужності по всій Америці та підтримують десятки тисяч американських робочих місць", – сказав минулого тижня сенатор Мітч Макконнелл із Кентуккі, лідер меншості. "Критики цієї інвестиції не можуть ігнорувати її віддачу".

Нагадаємо, президент США Джо Байден має намір подати до Конгресу запит на додаткове фінансування у розмірі щонайменше 25 мільярдів доларів. Це створить можливу боротьбу з республіканцями, які менш бажають надавати подальшу фінансову підтримку Україні.

 Додатковий запит включатиме приблизно 12 мільярдів доларів на ліквідацію наслідків стихійних лих і 13 мільярдів доларів на оборону, включаючи допомогу Україні.

9 серпня стало відомо, що у США 55% виборців кажуть, що Конгрес не повинен дозволяти виділення додаткового фінансування для підтримки України.