Лисогор про розмінування Луганщини: "Ніхто не буде бігти з шаблею наперед"

Лисогор про розмінування Луганщини: "Ніхто не буде бігти з шаблею наперед"

Ймовірно забруднена вибухонебезпечними предметами територія у зв'язку зі збройною агресією рф та майже повною окупацією Луганської області наразі складає майже 27 тис км2.

Про це на засіданні Конгресу регіональних та місцевих рад при Президентові України від Луганської області повідомив директор Департаменту з питань цивільного захисту та територіальної оборони Луганської облдержадміністрації Дмитро Зимній, передає кореспондент «Сєвєродонецьк онлайн».

За його словами, розмінування стане одним із першочергових завдань, які постануть після деокупації Луганської області.

Наразі обласна влада вже проводить заходи щодо організації робіт з розмінування та налагодження координації дій між всіма службами, які будуть залучені до цієї роботи. Зокрема, затвердили та схвалили план першочергових дій. Він передбачає етапність робіт з розмінування та визначає виконавців.

У серпні провели командно-штабні навчання, на яких відпрацювали ймовірні сценарії та етапи робіт з розмінування.

“Одне з прийнятих рішень - після деокупації створять Штаб із розмінування територій Луганської області, до якого увійдуть представники ЛОВА, працівники силових, правоохоронних підрозділів, органи місцевого самоврядування та оператори протимінної діяльності”, - розповів Зимній.

На засіданні заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний нагадав, що Мінекономіки спільно з МВС та Міноборони розробляє Національну стратегію з протимінної діяльності.

“У кожному регіоні та кожному населеному пункті буде своя специфіка, зважаючи на щільність бойових дій. Але стратегія визначить загальні принципи, за якими ми будемо рухатись. Якщо ми говоримо про пріоритетність розмінування, то це, в першу чергу, критична інфраструктура: під’їзні шляхи, лінії електропередач, газогони, водогони. Після цього буде забезпечуватись безпека громадян: тобто подомовий обхід, місця скупчення населення, соціальна інфраструктура. Третя черга - економічно активні території: сільське господарство, фабрики, заводи. Це речі загально зрозумілі, проте вони ніде не прописані як норми, за якими потрібно рухатися, тому це зараз об’єднується в загальний документ”, - розповів він.

За словами начальника Луганської ОВА Артема Лисогора, який поспілкувався після заходу з журналістами, наразі ще зарано говорити про те, скільки часу займе розмінування Луганщини.

“У цьому плані й у ДСНС, й у Міноборони є чіткий алгоритм розмінування. Але ж ми не розуміємо до кінця відсоток забруднення тої чи іншої території. У полі могли покласти 10 мін і прилетіти 20 снарядів, а могли покласти 1000 мін і прилетіти 10000 снарядів. Тому казати про якісь часові проміжки рано, буде це якнайшвидше робитися, але ніхто не буде бігти з шаблею наперед”, - зауважив він.

Лисогор додав, що ворог дуже підступний, "і на прикладі Херсонщини ми побачили, що ті ж державні установи мінувалися в три шари". Тому важливо не ризикувати життям спеціалістів, які здійснюватимуть розмінування.

Нагадаємо, сєвєродончанин-вибухотехнік Роман із позивним «Кінолог» розповів «Сєвєродонецьк онлайн», чим буде відрізнятися розмінування Луганської області, до чого слід готуватися вже зараз, на які пастки здатні росіяни та коли можна буде знов ходити на пікнік на Луганщині.