Візит Зеленського у США: Американські ЗМІ пишуть, що це не був "бурхливий і теплий прийом"

Візит Зеленського у США: Американські ЗМІ пишуть, що це не був "бурхливий і теплий прийом"

Візит президента України Володимира Зеленського у США завершився вночі 22 вересня, він зустрівся з президентом США Джо Байденом і з конгресменами і сенаторами обох партій. Американські ЗМІ, аналізуючи перебіг візиту, пишуть, що це не був "бурхливий і теплий прийом".

Видання Politico зазначає, що після зустрічей як з членами Палати представників, так і з сенаторами Зеленський не став відповідати на запитання про те, які зобов’язання він отримав від спікера-республіканця Кевіна Маккарті щодо допомоги для його оборони від росії чи інших тем, якщо такі були.

"Після прибуття українського лідера група з 28 республіканців у Конгресі оприлюднила листа, в якому підтвердила, що вони виступають проти подальшої допомоги обороні України від російської агресії. Це дуже далеко від бурхливого і теплого прийому, який отримав Зеленський під час його спільної сесії з Конгресом у грудні 2022 року, до того, як Республіканська партія взяла владу в Палаті представників. Критики подальшої допомоги Україні покинули засідання, сказавши, що Зеленський висловив пристрасну позицію, але їх це не зворушило", - пише Politico.

Однак у статті зазначається, що після зустрічі із Зеленським конгресмени-прихильники подальшої допомоги Україні заявили, що, на їхню думку, Конгрес зрештою прийме рішення щодо України, навіть якщо є визнання глибоких розбіжностей в рядах Республіканської партії.

CNN у своєму аналізі візиту Зеленського пише, що він "отримав різке уявлення про те, як можливе повернення Дональда Трампа до влади після виборів 2024 року та як поточний вплив екс-президента на некеровану очолювану республіканцями Палату представників може розірвати багатомільярдну лінію життя, від якої залежить виживання України".

"Під час публічних виступів терпець Зеленського часом уривався – особливо коли він критикував ООН за неспроможність захистити своїх членів від агресії. У столиці США, яка зазнала ідеологічної зміни відтоді, як він востаннє був тут перед Різдвом 2022 року, тепер потрібно більше, ніж цитувати президента Франкліна Рузвельта та натякати на 11 вересня, щоб зацікавити законодавців", - констатує видання.

CNN констатує, що прийом Зеленського і його дружини Олени у Білому домі був теплим.

Байден оприлюднив ще один пакет допомоги США для України на суму 325 мільйонів доларів, який, як очікується, включатиме більше касетних боєприпасів і засобів протиповітряної оборони, за словами двох американських чиновників, що стало другим випадком, коли США надали Києву спірну зброю. Але у пакет не увійшли далекобійні ракети ATACMS, про які просив український лідер.

Але у Конгресі на Зеленського чекали республіканці, які вважають, що "США втягнулися у відкритий конфлікт – навіть якщо їхні війська не залучені. Трамп посилює такі побоювання, попереджаючи, що допомога Байдена Україні може спровокувати Третю світову війну з росією".

"Зеленський може повернутися до Києва, який протягом ночі витримав жахливий російський обстріл, приурочений до його візиту в США, заспокоєний тим, що, принаймні на цей момент, більшість у Конгресі підтримує спротив України", - пише CNN.

Проте видання так підсумувало візит Зеленського: "...запевнення Байдена триматися Зеленського "стільки, скільки буде потрібно", можуть бути не такими залізними, як здавалося колись. Оскільки найбільшій війні в Європі після Другої світової війни не видно кінця, доля України, здається, все більше збігається з власною політичною долею Байдена".

The New York Times пише, що "Вашингтон змінився за дев'ять місяців відтоді, як Зеленський востаннє був тут для спільного звернення до Конгресу. Тоді віце-президент Камала Гарріс і спікер Палати представників Ненсі Пелосі розмахували українським прапором із підписами солдатів на передовій. Пан Байден, який мав серйозні сумніви щодо довголіття пана Зеленського як лідера на початку вторгнення, почав вітати українського лідера, як старого друга під час звичайних телефонних дзвінків". NYT зазначає, що зараз усе інакше

The Washington Post пише, що "Допомога Україні висить на волосині" і теж відзначає, що "на відміну від теплого прийому, який Зеленський отримав на Капітолійському пагорбі минулого грудня, його не запросили виступити на спільній сесії Конгресу під час цієї поїздки. Спікер Палати представників Кевін Маккарті (республіканець з Каліфорнії) сказав, що у нього є питання до Зеленського щодо відповідальності та майбутнього війни".

Нагадаємо, 21 вересня стало відомо, що американський телеканал CNN у серпні провів опитування, яке показує, що більшість американців виступають проти того, щоб Конгрес дозволив збільшене фінансування для підтримки України у її війні з росією.