Російські військові на окупованих територіях катують українців до смерті, — ООН

Російські військові на окупованих територіях катують українців до смерті, — ООН

Росія використовує тортури на окупованих нею частинах України настільки жорстокі, що деяких своїх жертв катує до смерті.

Про це заявив у понеділок голова Комісії з розслідування порушень в Україні Ерік Месе, повідомляє Reuters.

Він повідомив Раді ООН з прав людини в Женеві, що його команда "зібрала додаткові докази, які вказують на те, що застосування тортур російськими збройними силами в районах, які вони контролюють, було широко поширеним і систематичним".

"У деяких випадках тортури застосовувалися з такою жорстокістю, що спричиняли смерть жертви", – сказав він.

Комісія Мезе відвідала частини України, які раніше були під контролем російських військ, наприклад Херсонську та Запорізьку області. Було встановлено, що тортури застосовувалися переважно в центрах ув’язнення, якими керує російська влада.

Росії була надана можливість відповісти на звинувачення на слуханнях ради, але жоден російський представник не прийшов.

Раніше комісія заявляла, що порушення, вчинені російськими військовими в Україні, включно із застосуванням тортур, можуть становити злочини проти людяності.

Нагадаємо, у грудні минулого року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що у деокупованому Херсоні в одній із виявлених катівень знайшли окрему кімнату, де утримували неповнолітніх. "Самі окупанти називали це "дитячою камерою", – сказав Лубінець.

4 вересня глава міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе заявляв, що не має достатніх доказів того, що армія рф чинить геноцид в Україні.

Також нагадаємо, що юристи співпрацюють з прокуратурою України і готують досьє військових злочинів для подання позову до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, звинувачуючи росію в навмисному спричиненні голоду під час повномасштабної війни.