Росія намагалася влаштувати в Україні масовий голод, юристи готують позов у Гаагу, — The Guardian

Росія намагалася влаштувати в Україні масовий голод, юристи готують позов у Гаагу, — The Guardian

Юристи співпрацюють з прокуратурою України і готують досьє військових злочинів для подання позову до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, звинувачуючи росію в навмисному спричиненні голоду під час повномасштабної війни.

The Guardian пише, що мета полягає в тому, щоб задокументувати випадки, коли російські загарбники використовували голод як зброю війни.

Старший юрист юридичної фірми Global Rights Compliance Юсуф Хан, сказав, що позбавлення продовольства відбувалося в три етапи, починаючи з початкового вторгнення, коли українські міста були в облозі, а постачання продовольства припинено.

Серед задокументованих інцидентів – загибель 20 мирних жителів у Чернігові рано вранці 16 березня 2022 року, коли російські осколкові бомби вибухнули біля супермаркету в місті, де українці стояли в черзі за хлібом і продуктами.

"Слідчі також зосереджені на облозі Маріуполя", - додав Хан. - Постачання продовольства до міста було припинено, а коридори гуманітарної допомоги заблоковані або розбомблені, через що зневіреним, голодуючим цивільним людям було дуже важко або неможливо втекти".

Друга фаза включає знищення запасів їжі та води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій, які адвокат назвав "об’єктами, необхідними для виживання цивільного населення".

Такі атаки, стверджував Хан, були "злочинами не результату, а злочинами з наміром", тому що "якщо ви вивозите об’єкти, які потрібні цивільним особам, наприклад, енергетичну інфраструктуру в розпал зими, ваші дії є передбачуваними".

Наприклад такі міста, як Миколаїв на півдні України, залишилися без питної води на початку конфлікту після того, як російські війська захопили насосну станцію, яка її постачала. Решта мешканців були змушені покладатися на воду, яку доставляли щодня, щоб вони могли безпечно пити та митися.

Третій елемент – спроби росії запобігти або обмежити експорт українського продовольства. "росія атакувала зернові комплекси на Дунаї та грала м’язами в Чорному морі", — сказав Хан, посилаючись на повідомлення українських чиновників про те, що наприкінці липня та на початку серпня було знищено 270 тис. тонн продуктів харчування.

"Свіжі звинувачення в тому, що росія намагалася заморити голодом українців, особливо емоційні в світлі історії двох країн: у 1932-33 роках мільйони померли від голоду під час Голодомору, примусового голоду, спричиненого радянським урядом Йосипа Сталіна", - нагадує The Guardian.

У 2018 році Радбез ООН ухвалив резолюцію, яка засудила використання голодування як зброї війни, також був переглянутий Римський статут МКС у 2019 році, щоб розширити тип справ, які можуть бути розглянутими у суді

GRC працює з українською прокуратурою до кінця наступного року, щоб скласти досьє військових злочинів. Намір полягає в тому, щоб подати заяву відповідно до статті 15 Римського статуту, що дозволить третім сторонам надсилати інформацію про передбачувані військові злочини прокурору МКС. Прокурор, який базується в Гаазі, вирішить, чи продовжувати справу.

Нагадаємо, у Міжнародному суді ООН у Гаазі в понеділок, 18 вересня, поновилися слухання за позовом України проти росії за конвенцією про геноцид. Офіційний Київ подав заяву до Міжнародного суду ООН 26 лютого 2022 року - через два дні після початку повномасштабного військового вторгнення рф.

Спір стосується "тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього", зазначено в позові української сторони. 

Українська сторона категорично заявляє, що на її території не було геноциду, через який росія, за словами її президента володимира путіна, вторглася в Україну. 

Слухання триватимуть два тижні. 18 вересня з попередніми запереченнями виступила росія, наступного дня на ці відповідала Україна. 20 вересня – день для інших учасників справи. 25 вересня своє слово знову скаже росія, а 27-го – Україна. 

За словами експертів, уперше головне питання полягає не в звинуваченнях у геноциді, а в звинуваченнях у неправомірних звинуваченнях у геноциді. На нинішньому етапі необхідно визначити, чи може суд розглядати цей спір по суті.