Європа має активізуватися: Bloomberg про те, як зламати російську стратегію тривалої війни в Україні

Європа має активізуватися: Bloomberg про те, як зламати стратегію рф щодо тривалої війни в Україні

Європейським лідерам потрібно виробити добре зрозумілий багаторічний план перемоги над вторгненням росії в Україну, який має виходити за рамки риторики "допомагатимемо скільки потрібно".

Про це пише оглядач Bloomberg Марк Чемпіон.

Він наголошує на тому, що для забезпечення підтримки України у довгій війни, союзники Києва мають краще пояснити свою зацікавленість у руйнуванні планів рф із захоплення України і внести великі зміни.

Чемпіон наголошує, що зараз симпатики Кремля на Заході є над чим попрацювати.

"Вони можуть вказати на тягар розміщення деяких із 6,2 мільйонів українських біженців, які все ще перебувають за кордоном. Або тягар надання 250 мільярдів євро (265 мільярдів доларів) військової, гуманітарної та фінансової допомоги, які, за даними Кільського інституту світових справ, були надані або обіцяні Києву в період з січня 2022 року по липень цього року. Симпатики Кремля також можуть підкреслити інфляцію цін на енергоносії в Європі, яка була прискорена різким скороченням імпорту російського природного газу та нафти", - пише Чемпіон.

Він зазначає, що втоми від війни не уникнути. "Без переконливої ​​відповіді на стратегію путіна пережити Захід, ризики для України зростатимуть, адже росія мобілізує додаткові війська та переводить свою економіку на воєнний стан. Війна навряд чи припиниться, доки Кремлю не стане очевидно, що він не може досягти успіху. Лише тоді можна досягти міцного врегулювання для України", - йдеться у статті. 

Чемпіон зазначає, що додаткові санкції тут вже не допоможуть, натомість "Європі доведеться активізуватися так, як вона не робила раніше".

"Це означає виробляти більше зброї для України та знаходити більше грошей, тому що захищатися від російської військової машини дорого. Але Європа також повинна надіслати послідовний сигнал про те, що вона розглядає оборону України як довгостроковий стратегічний пріоритет. І обов’язковою умовою для цього є забезпечення того, щоб Україна отримала зелене світло для переговорів про вступ до ЄС у грудні", - наголошується у статті.

Оглядач Bloomberg визнає, що реального членства України в ЄС ще далеко, але "віддане прагнення закріпить реформи, які Київ має здійснити щодо боротьби з корупцією та зміцнення своєї економіки".

"У короткостроковій перспективі Європа також повинна взяти на себе ініціативу, щоб допомогти Україні уникнути успішної зернової блокади путіна, - пише Чемпіон. - Тому що без можливості експортувати свою продукцію Київ ставатиме все більш залежним від зовнішньої допомоги".

"Росія вважає, що її рішучість контролювати Україну більша, ніж рішучість союзників Києва забезпечити її незалежність. Щоб війна закінчилася, путіна потрібно переконати, що це неправда, і в результаті його стратегія тривалої війни не спрацює", - підсумовує оглядач Bloomberg.

Нагадаємо, професор Школи перспективних міжнародних досліджень імені Генрі Кіссінджера Університету Джонса Гопкінса та член Ради з питань зовнішньої політики Держдепу США Хел Брендс вважає, що бойові дії в Україні цілком можуть затягнутися до 2025 року або навіть довше, створюючи нові виклики на новому етапі війни.

The Washington Post вважає, що якщо Дональд Трамп поверне собі Білий дім і посаду президента, є явна загроза, що він перекриє фінансову і воєнну допомогу США Україні. А країни Європи не зможуть "перекрити цю нестачу".

На переконання газети, різке скорочення підтримки України з боку Вашингтона стане серйозним поштовхом для сподівань путіна на відродження імперії, і сигналом того, що Сполучені Штати відвертаються від Європи після більш ніж 75 років американського лідерства. Це поставило б під загрозу життєздатність НАТО, і поставило б під загрозу захист держав НАТО на кордоні з рф.