Генерал Міллі залишає свою посаду в США у вирішальний момент для України, — Politico

Генерал Міллі залишає свою посаду в США у вирішальний момент для України, — Politico

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі у п'ятницю, 29 вересня, передає керівництво генералу ВПС Сі К’ю Брауну. Це не могло статися в більш небезпечний час, оскільки Захід демонструє ознаки того, що закінчується зброя і терпіння щодо України.

Про це пише Politico, аналізуючи, з чим доведеться стикнутися наступнику Міллі.

Видання нагадує, що як головний військовий радник президента США, Міллі зважував кожне важливе рішення в українському конфлікті, від того, яку зброю надіслати Києву, до того, як найкраще навчити українські сили.

"Він має давні стосунки з українським генералом Валерієм Залужним, командувачем Збройних сил України, а також іншими начальниками оборонних відомств у всьому світі. Він і міністр оборони Ллойд Остін, колишній чотиризірковий генерал, очолювали залучення Заходу до підтримки України сучасною зброєю та обладнанням", - йдеться у статті.

Politico зазначає, що Міллі залишає своєму наступнику, генералу ВВС Сі К’ю Брауну, низку випробувань.

"Поки українські сили прагнуть до прориву до настання зими, у Вашингтоні та Європі зростає відчуття, що Захід може втомитися від боротьби. На Капітолійському пагорбі жорсткі республіканці виступають проти надсилання додаткової допомоги; по той бік Атлантики Польща нещодавно заявила, що не зможе надсилати Україні більше зброї в короткостроковій перспективі, а офіційні особи Франції нещодавно натякнули, що країна незабаром також досягне цього рівня", - нагадують у статті.

Видання вважає, що Брауну доведеться йти за тими самими високими ставками, як і Міллі, допомагаючи Україні відштовхнути російські війська, не втягуючи американську армію в повномасштабний конфлікт, аби не почалася ядерна війна. Водночас йому доведеться продовжувати зважувати запити Києва на все більш досконалу зброю з власним арсеналом Міністерства оборони США, що скорочується, і громіздкою промисловою базою Америки.

"Характери обох генералів не можуть бути більш різними — Міллі, бурхливий колишній хокеїст, і Браун — тихий тактик, — що ставить під сумнів, як саме може змінитися динаміка військових зусиль. Що не викликає сумніву, так це грандіозність поставленого завдання", - пише Politico.

"Зміна варти в Пентагоні відбувається в момент, який може стати "поворотним моментом" для конфлікту, - сказав Марк Канчіан, старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень. "Якщо контрнаступ зазнає невдачі або якщо контрнаступ не проломить значним чином російську оборонну зону, я думаю, що побоювання вічної війни посиляться".

У той час як Міллі та Остіна критикували за ймовірні затримки із затвердженням зброї, українські чиновники налаштовані оптимістично, Браун виступатиме за надсилання більш складного обладнання.

"У Києва склалося сприятливе враження про Брауна, за словами радника українського уряду, якому, як і іншим цитованим у цій статті, було надано анонімність. За словами радника, Браун і його заступник у ВПС генерал Девід Олвін, призначений замінити Брауна на посаду старшого офіцера ВВС, були першими та послідовними прихильниками відправлення в Україну сучасних безпілотників і винищувачів F-16", - зазначає Politico.

Нагадаємо, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що війна в Україні триватиме, доки одна чи інша сторона не досягне політичних цілей війсковими засобами, або обидві сторони не вирішать, що вони не можуть досягти цих цілей і сядуть за стіл переговорів.

Читайте також: Європа має активізуватися: Bloomberg про те, як зламати російську стратегію тривалої війни в Україні