На Харківщині назвали точну кількість загиблих від удару рф по Грозі: людей ідентифікували по частинах тіл

На Харківщині назвали точну кількість загиблих від удару рф по Грозі: людей ідентифікували по частинах тіл

Криміналісти поліції ідентифікували всіх загиблих внаслідок ракетного удару по кафе на Харківщині. 59 людей вбили росіяни прямим влучанням Іскандеру в селі Гроза.

Про це повідомив міністр МВС Ігор Клименко.

"Всі жертви – місцеві мешканці. Пенсіонери, медики, фермери, вчителі, підприємці. Всі – цивільні. Загинули цілими родинами у декілька поколінь", - розповів він.

Клименко зазначив, що 19 осіб ідентифікували за допомогою мобільних ДНК-лабораторій.

"Шість діб криміналісти поліції цілодобово відбирали зразки у родичів, виводили профілі та шукали співпадіння фрагментів. Одного із загиблих – 60-річного чоловіка – криміналісти встановили по 20-ти частинах тіла. Ще двох осіб вдалося ідентифікувати за допомогою особистих речей, вилучених з помешкань загиблих, оскільки в них не було родичів прямої лінії для порівняння ДНК-профілів", - зазначив він.

Клименко підсумував, що слідчі та криміналісти поліції Харківщини провели колосальну та безпрецедентну роботу завдяки сучасним мобільним ДНК-лабораторіям.

"Без них на процес ідентифікації такої кількості тіл та фрагментів пішло би близько року", - додав він.  

Нагадаємо,  5 жовтня росіяни завдали удару по кафе-магазину у селищі Гроза на Харківщині. У кафе відбувалися поминки по померлому односельчанину.

Як з'ясувалося пізніше, люди поминали військовослужбовця Андрія Козира, який загинув у березні 2022 року під Попасною і був похований на Дніпропетровщині, оскільки селище Гроза було в окупації. Його син Денис, також військовий, вирішив перепоховати батька. Саме цього дня, 5 жовтня, росіяни здійснили обстріл під час якого загинув Денис Козир, його дружина, мати, її батьки і всі присутні.

Речник російського диктатора путіна Дмитро Пєсков, коментуючи удар по Грозі, заявив, що "...росія не завдає ударів по цивільному населенню, а працює по скупченню військових і армійського керівництва".

Ввечері 9 жовтня постійний представник Росії при ООН Василь Небензя назвав “законною ціллю” ракетний удар окупантів по селу Гроза на Харківщині, в результаті якого загинули 52 місцевих жителі. Небензя виправдав удар тим, що в населеному пункті відбувався похорон “одного з високопоставлених українських націоналістів” і там були присутні “інші військові”.

Служба безпеки встановила особи двох братів, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза. Це місцеві жителі – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рф, а після звільнення селища, втекли до росії.