У Києві чиновниця державної адміністрації під час війни готувала виступи Азарова для росТБ

У Києві чиновниця райдержадміністрації під час війни готувала виступи Азарова для росТБ

Діюча держслужбовиця однієї з райадміністрацій Києва готувала для експрем'єра Миколи Азарова тексти публічних виступів  для російського телебачення.

Про це повідомляє СБУ.

У цих промовах Азаров, який підозрюється у державній зраді, поширює наративи Кремля у тому числі в ефірах ток-шоу Соловйова та Скабєєвої.

"Там він регулярно виправдовує збройну агресію рф, тимчасову окупацію частини України і поширює фейки про військово-політичне керівництво нашої держави. Переховуючись від правосуддя за межами України, він активно співпрацює з російськими спецслужбами та виконує їхні вказівки про проведення підривної діяльності проти нашої держави", - наголошує СБУ.

Зазначається, що держслужбовиця, яка є помічницею Азарова, готувала його промови "навіть після повномасштабного вторгнення рф".

"Також вона дистанційно домовлялася з представниками російських та білоруських інформресурсів про час і тематику його участі в прямих ефірах або записі коментарів. Чиновниця здійснювала комунікацію з Азаровим та ворожими пропагандистами не тільки з власної домівки, але й з робочого кабінету в будівлі держустанови", - йдеться у повідомленні.

Крім того, посадовиця адмініструвала Telegram- та YouTube-канали Азарова, а також його особисті сторінки у соцмережах.

"Там вона "розганяла" провокативні матеріали, в яких повторювала риторику Кремля про війну в Україні і дезінформувала про суспільно-політичну обстановку в нашій державі. Перед відправкою Азарову "тез" для його виступів та публікацією дописів у його інтернет-ресурсах чиновниця дистанційно погоджувала всі матеріали зі ще однією помічницею Азарова у Москві. Нею виявилась її колишня колега, яка після повномасштабного вторгнення виїхала в рф", - йдеться у повідомленні.

Також встановлено, що викрита чиновниця з Києва є керівником одного із підрозділів "Фонду гуманітарної підтримки", створеного Азаровим для фінансування антиукраїнського "Комітету спасіння України". Слідство наголошує, що через ці установи помічниця регулярно отримувала оплату за свої "послуги".

Під час обшуків у фігурантки виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з прем’єром-втікачем, його московською помічницею та російськими пропагандистами.

СБУ повідомила Азарову про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України серед яких держзрада, повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність, виправдовування агресії.

Помічниця Азарова отримала підозру за трьома статтями КК: заперечення збройної агресії рф проти України, дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Вирішується питання про обрання для неї запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Нагадаємо, в Україні судитимуть колишнього президента Віктора Януковича і дев'ять посадовців за розстріл мітингувальників на Майдані незалежності у Києві в лютому 2014 року.

Також Януковича судитимуть і за заволодіння земельною ділянкою на території Сухолуцької сільради на Київщині.