Байден запевняє, що "США — наймогутніша нація в історії світу", здатна допомогти і Україні, і Ізраїлю

Байден запевняє, що "США — наймогутніша нація в історії світу", здатна допомогти і Україні і Ізраїлю

Президент США Джо Байден відкинув думку про те, що Сполучені Штати не можуть одночасно підтримувати Ізраїль у його війні проти ХАМАСу та Україну у війні проти росії.

Про це він сказав в інтерв'ю на телеканалі CBS News, повідомляє The Hill.

"Ми Сполучені Штати Америки, заради Бога, наймогутніша нація в історії — не в світі, а в історії світу", — сказав Байден. "Ми можемо подбати про обидві ці проблеми і зберегти нашу загальну міжнародну оборону".

Байден стверджував, що два конфлікти «переважно» стосуються безпеки американського народу.

"В Україні однією з моїх цілей було запобігти [президенту росії володимиру путіну], який сам вчинив військові злочини, який — зміг окупувати незалежну країну, яка межує з союзниками по НАТО і знаходиться на російському кордоні", — сказав Байден. "Уявіть, що станеться зараз, якби він зміг досягти успіху. Ви коли-небудь знали велику війну в Європі, в яку ми не втягнулися? Ми не хочемо, щоб це сталося".

"Ми хочемо переконатися, що ці демократії збережуться. І Україна має вирішальне значення для того, щоб це сталося", – додав Байден.

Нагадаємо, очікується, що найближчими днями Білий дім звернеться до Конгресу з проханням надати додаткову допомогу Ізраїлю і Україні. Однак Палата представників, яка наразі засідає без спікера, не може прийняти жодного закону до того, як когось офіційно не оберуть на цю посаду.

Проукраїнські сенатори США від обох партій хочуть швидко ухвалити річний пакет допомоги Україні на суму від $60 до $100 млрд.

Хоча в Конгресі є двопартійна підтримка як Ізраїлю, так і України, деякі республіканці Палати представників висловилися проти продовження допомоги Україні, сумніваючись у тому, яку користь це принесе США.

У вересні президент США Джо Байден просив Конгрес ухвалити виділення додаткових $25 млрд. Додатковий запит включав приблизно 12 мільярдів доларів на ліквідацію наслідків стихійних лих і 13 мільярдів доларів на оборону, включаючи допомогу Україні.

Проте 30 вересня під час голосування за тимчасове фінансування уряду США Палата представників вилучила підтримку України з закону, маючи намір розглянути питання пізніше. Це була вимога радикального крила республіканців-"трампістів" у Палаті представників.

Читайте також: Що буде, якщо США перестануть фінансувати Україну: Bloomberg прогнозує "жорсткий глухий кут і ерозію"