Жолнович про нові умови виплат ВПО: “Якщо люди не воюють, вони повинні працювати”

Жолнович про нові умови виплат ВПО: “Якщо люди не воюють, вони повинні працювати”

Працевлаштування або реєстрація у Службі зайнятості  - додаткова базова вимога для ВПО, які хочуть продовжити виплату допомоги на проживання, з 1 березня.

Про це в ефірі ICTV повідомила очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович. Відео розмістили у Телеграм-каналі відомства.

Жолнович нагадала, що з 1 березня органи соцзахисту будуть розраховувати таку допомогу, виходячи з домогосподарства.

“Оскільки не живуть родини окремо, вони всі живуть разом, сім’єю. Відповідно ми обраховуємо таку допомогу з урахуванням того, наскільки родина цієї допомоги потребує”, - наголосила вона.

Другий важливий критерій, за її словами, - що кожен “має бути включений в економічний розвиток держави”.

“Тобто, якщо люди не воюють, вони повинні працювати. Для того, щоби генерувати дохід, для того, щоби давати нам можливість забезпечувати нашу оборону. І у тому числі - підтримку соціально незахищених верств”, - сказала Жолнович.

“Ми просимо, щоби у кожному домогосподарстві серед ВПО хоча б один член родини, якщо другий доглядає за дітьми, працював або принаймні був зареєстрований у Службі зайнятості. Це базова вимога, яка вводиться додатково з 1 березня і буде перевірятися. Фактично ми її прописали ще у кінці минулого року. Але зараз, власне, наявність реєстрації у Службі зайнятості є маркером: буде виплачуватися допомога чи ні. Тобто, людина має інтегруватися, соціалізуватися та шукати собі роботу”, - додала міністерка.

На питання журналістки про те, скільки людей втратить виплати, Жолнович зауважила, що це залежить від того, наскільки люди не будуть приховувати себе від держави й по-чесному заявлять, що вони є, що вони перемістилися і зареєструються у пошуках роботи.

"Ми порахували, що невелика кількість людей уже працюють, мають достатні доходи. І припинять формально отримувати допомогу тільки ті люди, у яких дохід на кожного члена домогосподарства буде більший, аніж 9444 гривні. Всі інші матимуть можливість звернутися й продовжити собі виплати за умови, що вони або працюють та у них недостатаній заробіток, тобто менший, ніж я сказала. Або шукають роботу і зареєстровані у Службі зайнятості як безробітні", - наголосила очільниця Мінсоцполітики.

Нагадаємо, Міністерство соцполітики опублікувало алгоритм щодо продовження виплат на проживання для ВПО з 1 березня 2024 року за заявою.