Мільйонні закупівлі, суди та зміна керівництва: чим займалися релоковані КП Сєвєродонецька у 2023 році

Мільйонні закупівлі, суди та зміна керівництва: чим займалися релоковані КП Сєвєродонецька у 2023 році

До повномасштабного російського вторгнення при Сєвєродонецькій міській військовій адміністрації працювала низка комунальних підприємств. Наразі вони релокувалися та продовжують функціонувати за межами не просто міста, а й області. Деякі з них вже потрапляли у поле зору громадськості, бо їхні дії викликали обурення. Наприклад, Сєвєродонецьке тролейбусне управління, яке придбало техніки на понад мільйон доларів і зберігає її у Дніпрі. У МВА тоді пояснили, що ця техніка закуповується як резерв на момент деокупації регіону. 

“Сєвєродонецьк онлайн” вирішив розібратися, чим наразі займаються КП, які, по суті, не можуть наразі повноцінно виконувати свої функції. Також з’ясовували, які зарплати отримали керівники цих підприємств.

Отже, на сайті Сєвєродонецької МВА у розділі “Інформація комунальних підприємств” значиться інформація про 26 таких КП/КНП. Проте 12 січня 2024 року вийшло розпорядження за підписом першої заступниці голови Сєвєродонецької МВА Тетяни Верховської “Про виконання міської цільової програми забезпечення комунальних підприємств м. Сєвєродонецьк, що надають житлово-комунальні та інші послуги, на 2023 рік”. У ньому сказано, що головною метою цієї програми є забезпечення функціонування роботи КП в умовах воєнного стану, збереження кадрового потенціалу та зобов’язання з виплат зарплати та пенсій робітникам.

Керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк повідомляв наступне: “На сьогодні нам вдалося зберегти майже всі інституції органу місцевого самоврядування, зберегти 40% кадрового потенціалу. Сєвєродонецька міська військова адміністрація забезпечила функціонування всіх структурних підрозділів, комунальних підприємств, медичних і соціальних установ, освітніх і культурних закладів. І, фактично, є одною єдиною командою, яка працює на те, щоб підтримувати громаду, зберігати її та готуватись до деокупації”. 

У цій програмі вказані 10 підприємств: “Житлосервіс “Світанок”, “Житлосервіс “Ритм”, “Житлосервіс “Добробут”, “Житлосервіс “Зелене місто”, “Сєвєродонецькводоканал”, “Сєвєродонецьккомунсервіс”, “Сєвєродонецьке підприємство благоустрою та ритуальної служби”, “Сєвєродонецьке тролейбусне управління”, “Сєвєродонецьктеплокомуненерго”, “Сєвєродонецькліфт”. 

Тож розберемо їх окремо.

“Житлосервіс “Світанок”

Його керівником є Перцюх Юрій Михайлович. У вересні 2022 року він подав декларацію кандидата на посаду директора даного підприємства. Інших декларацій він не подавав.

Зазначимо, за інформацією Нацагентства з питань запобігання корупції, службовці мають подати декларацію про доходи за 2023 рік до 31 березня 2024 року. Тож у керівників ще є час на подання. “Сєвєродонецьк онлайн” слідкуватиме за цим та повідомлятиме про декларування службовців. 

Згідно з даними Prozorro, підприємство у 2023 році закуповувало генератори, бензин, зарядну станцію та замовляло послуги з ремонту автомобілів. Усі тендери не перевищують сто тисяч гривень. Товари мали бути доставлені у Дніпро на вул. Олександра Поля, 98д.

“Житлосервіс “Ритм”

Керівник підприємства – Лагунов Євген Володимирович. Остання подана ним декларація – за 2020 рік як депутата Сєвєродонецької міськради.

На сайті Prozorro відсутня інформація про закупівлі цього КП. У відкритих джерелах сказано, що керівника підприємства хотіли обмежити у виїзді за кордон через борги КП, однак суд відмовив у цьому поданні. Раніше на кошти підприємства наклали арешт постановою в.о. начальника Сєвєродонецького відділу державної виконавчої служби у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ляхової А.С. від 07.04.2023. 

“Житлосервіс “Добробут”

Директор цього КП – Кравченко Олександр Васильович. Він подав декларацію за 2022 рік, згідно з якою отримав 56733 гривень зарплати. Декларації за 2023 рік немає.

На сайті Prozorro також немає закупівель цього підприємства.

“Житлосервіс “Зелене місто”

Це комунальне підприємство наразі знаходиться на стадії припинення. Таке рішення прийняли засновники, причиною тому є реорганізація. У 2023 році КП платило податки та зарплату своїм робітникам.

Дані YouControl на кінець року по виплатах

Директор цього підприємства Глущенко Ігор Юрійович звільнився 31 жовтня й подав декларацію відповідно за 10 місяців 2023 року.

Згідно з нею, Глущенко у серпні 2023 року купив квартиру площею 36 кв. м. на Київщині за понад 1 160 000 гривень. Він володіє цією нерухомістю разом з дружиною. При цьому зарплату від КП він отримав у сумі 607 795 гривень та 6 тисяч допомоги як ВПО. Його дружина задекларувала дохід у сумі 35 970 зарплати від Сєвєродонецької МВА та 108 тисяч допомоги як ВПО. На двох вони мають 50 тисяч доларів готівки. Для порівняння – у 2022 році Глущенко задекларував 562 502 зарплати як керівник КП та 12 тисяч гривень як допомога ВПО дружини. На двох у них було 75 тисяч доларів готівки.

У системі Prozorro за 2023 рік немає тендерів цього підприємства.

“Сєвєродонецькводоканал”

Керівником вказаний Фомічев Олександр Юрійович. Він подав декларацію тільки за 2022 рік. Там значиться зарплата від водоканалу у сумі 672 622 гривень. При цьому до травня він працював у “Сєвєродонецькліфт” й від цього КП отримав 230 596 гривень зарплати. Чоловік також задекларував 700 тисяч гривень готівки. 

Підприємство фігурує у кримінальних провадженнях. У травні поліція провела обшуки у приміщенні, де знаходиться КП (Дніпро), та вилучила автомобільний кран та екскаватор-навантажувач, а також дві зв’язки ключів. Водоканал подав скаргу щодо повернення ключів, суд задовольнив її. 

З якого приводу проводилися обшуки з'ясувати не вдалося.

Водоканал також є активним в плані проведення тендерів. Підприємство закуповує різне знаряддя, кухонне приладдя, мішки, інструменти, робочий одяг тощо. Але серед тендерів, наприклад, є адвокатські послуги за 450 тисяч гривень. Його провели за декілька днів до вищевказаного суду про повернення ключів. 

Договір з адвокатом за результатом тендеру

Також у серпні підприємство оголосило тендер на закупівлю верстатів на 700 тисяч гривень. Подосіннікова Наталя Іванівна подала звернення стосовно цього, в якому вимагала зупинити цю закупівлю, а гроші передати військовим.

Звернення громадянки

Декілька місяців тягнулися справи з перевірками, і у 2024 році тендер все ж таки провели

Також підприємство закупило ноутбуки на понад 650 тисяч гривень. 

Крім того, КП згадували журналісти “Наші гроші”. Тоді повідомлялося, що водоканал купив iPad і стилус за 70 тисяч у Comfy. 

“Сєвєродонецьккомунсервіс” (КП “СКС”)

Керівником є Глущенко Ігор Юрійович. Він до кінця жовтня був директором КП “Зелене місто”. Інформація про його статки є вище. До нього керівником значилася Капітонова Наталія Анатоліївна. Вона подала декларацію за 2023 рік як головний бухгалтер КП.

Жінка разом з чоловіком у 2023 році купила квартиру в Ірпені Київської області за 1 612 000 гривень. При цьому зазначила, що житло взяла у кредит. На кінець року вона виплатила за квартиру 725 400 гривень. Вона задекларувала 509 196 гривень зарплати від “СКС”. 

Примітно також те, що у цього підприємства останнім часом кожного року змінювалися керівники.

Дані Opendata про зміну керівництва КП “СКС”

У тендерах це підприємство також не бере участі – жодної офіційної інформації у мережі немає.

“Сєвєродонецьке підприємство благоустрою та ритуальної служби”

Керівником цього підприємства вказана Зінченко Євгенія Миколаївна. Вона подала декларацію тільки за 2022 рік як виконуюча обов’язки директора. Жінка задекларувала 355 460 гривень зарплати та 26 500 гривень допомоги як ВПО. 

Підприємство у 2023 році проводило тендери. Зокрема, на технічне обслуговування та ремонти техніки, транспорту, обладнання. Воно також закуповувало деталі та замовляло підприємницькі та страхові послуги. Найбільша сума тендеру – трохи понад 11 тисяч гривень.

“Сєвєродонецьке тролейбусне управління”

Це підприємство у 2023 році неодноразово викликало своїми діями суспільне обурення. Наприкінці літа “Наші гроші” провели розслідування й виявили, що КП збирається закупити техніки на мільйон доларів

Громадськість вимагала зупинити цей тендер, а гроші передати військовим. Керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк тоді повідомляв, що техніку закуповують на період деокупації міста, а поки вона зберігатиметься у Дніпрі. 

Також стало відомо, що “Сєвєродонецьке тролейбусне управління” за результатами тендеру замовило у компанії ТОВ "Спецтехніка+" комунальної техніки ще на 9,7 млн грн. 

“Сєвєродонецьк онлайн” також розбирався, чи є порушення у закупівлі управлінням контейнерів на 200 тисяч. 

Загалом підприємство протягом року активно займалося закупівлями. Воно оголошувало тендери на комп’ютерне та мережеве обладнання, аудіо та відеоапаратуру, різноманітну техніку, замовляло послуги на виконання проєктно-кошторисної документації (два тендери на майже 800 тисяч гривень) та інше.

При цьому окремо можна виділити їхні закупівлі, які можна віднести до військових (ці тендери, до речі, з’явилися після обурення громадськості, однак нашій редакції не вдалося зв’язатися з представниками КП, щоб вияснити, чи саме на потреби військових закуповували ці товари). Так, КП замовляло оптичні приціли та тепловізійні монокуляри, квадрокоптери DJI Mavic. На це пішло понад 11 мільйонів гривень.

Керівником підприємства є Гноєвий Андрій Володимирович. На сайті НАЗК є тільки одна його декларація – за 2022 рік як кандидата на посаду директора КП. Тоді зарплату він ще не отримував. Згідно з даними Opendata, його призначили директором тільки 13 липня 2023 року.

Дані Opendata щодо зміни керівників тролейбусного управління

До цього керівником був Швачка Олексій Васильович. Він також подав декларацію тільки за 2022 рік у якості заступника директора тролейбусного управління. Тоді він вказав зарплату у 350 081 гривень та 26,5 тисяч гривень допомоги як ВПО. 

Сєвєродонецька МВА виплачувала йому п’ять місяців премії у розмірі 16% від окладу та встановила надбавку на рік у вигляді 50% від окладу “за виконання особливо важливої роботи”. 

Також відомо, що з підприємством судився колишній директор Постильга Олексій Миколайович. Він вважав, що його незаконно звільнили ще у 2020 році. У 2021 році рішенням суду його поновили на посаді генерального директора. Потім його перевели у простій, а посаду генерального директора скоротили у березні 2021 року. Таким чином з ним розірвали контракт. Постильга подав апеляцію до суду, який на початку 2023 року відмовив у його поновленні на посаді. 

“Сєвєродонецьктеплокомуненерго” (КП СТКЕ)

Директором є Головко Юрій Олексійович. Він також подав декларацію тільки за 2022 рік. Тоді він задекларував 704 929 гривень зарплати, 217 102 гривень пенсії та 270 000 гривень гонорару від Одеської ТЕЦ. 

Це підприємство також згадували “Наші гроші”. У матеріалі повідомлялося, що КП є організатором закупівлі дронів для військових на понад 10 мільйонів гривень

Окрім великої кількості дронів, теплокомуненерго замовляло послуги з транспортно-експедиційного обслуговування маршрутів у Дніпрі, закуповувало принтери для друку, знаряддя, зарядні станції, ємності, спецодяг, інструменти, комп’ютери, телевізори, генератори, прапори та медалі. На останні витратили понад 1,3 мільйона гривень.

“Сєвєродонецькліфт”

Керівником цього КП значиться Афанасьєв Павло Миколайович. Він також подав декларацію тільки за 2022 рік, тоді він ще займав посаду виконуючого обов’язки та головного інженера. Чоловік задекларував 411 418 гривень зарплати від КП, 41 088 гривень пенсії, 12 935 гривень доходів від надання майна в оренду, 12 000 гривень соціальних виплат. 

Сєвєродонецька МВА призначала йому по 15% премій від окладу протягом 9 місяців. Також у січні було підписано розпорядження про встановлення надбавки у розмірі 50% від окладу на весь рік “за високі досягнення у праці”. 

Даних по тендерах цього КП за 2023 рік немає.

Зазначимо, нещодавно також стало відомо, що Сєвєродонецька МВА вирішила збільшити статутний капітал п'ятьох підприємств: "Сєвєрдонецькводоканал", "Сєвєродонецьктеплокомуненерго", "Сєвєродонецьке тролейбусне управління", "Український реабілітаційний центр" Сєвєродонецької міської ради, а також "Сєвєродонецьккомунсервіс". Детальніше про це читайте тут