Сєвєродонецьке тролейбусне управління закупило контейнерів на 200 тисяч: розбираємось, чи є порушення

Сєвєродонецьке тролейбусне управління закупило контейнерів на 200 тисяч: розбираємось, чи є порушення

КП “Сєвєродонецьке тролейбусне управління” провело два тендери на купівлю контейнерів – 6 харчових єврокубів на піддоні та 2 міні АЗС 24В (RE SLO12-24V). Єврокуби, за даними з відкритих джерел, призначені для зберігання та перевезення нехарчових рідин та хімічних речовин: кислот, лугів, спиртів, промислових масел, концентратів, палива, а міні АЗС – для зберігання й заправляння паливом різної техніки.

Про це йдеться на сайті Prozorro, передає “Сєвєродонецьк онлайн”. 

Попри те, що ємності схожі між собою, і що постачатиме їх один і той же підприємець, КП провело дві окремі закупівлі. Обидві на суми менше ста тисяч, що дозволяє не проводити відкриті торги, а обмежитись більш закритою процедурою без застосування системи Прозорро.

Харчові єврокуби обійшлися у понад 16,5 тисяч за штуку (разом 99 500 гривень), хоча їхня ціна в інтернеті стартує від 6 тисяч за штуку. Найдорожче, що вдалося знайти у вільному доступі, – майже 16 тисяч. Міні АЗС придбали по 49 830 (разом 99 660). Модель, представлену у тендері, знайти не вдалося, проте схожі за параметрами коштують від 14-15 тисяч гривень.

Товари мали поставити у Дніпро, пр-т. Олександра Поля, буд. 98-Д до 15 листопада 2023 року. Раніше Сєвєродонецьке тролейбусне управління закупило техніки на мільйон доларів, яка також має зберігатися у Дніпрі. Люди обурилися такими діями та зверталися до Держаудитслужби з вимогою зупинити закупівлю та направити кошти на потреби ЗСУ. 

Сєвєродонецька МВА пояснила, що комунальні підприємства громади закуповують спецтехніку та обладнання для формування ресурсів, які будуть необхідні для її життєзабезпечення після звільнення території. 

Також начальник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк повідомляв, що після деокупації громади ця спецтехніка використовуватиметься для відновлення знищеної та пошкодженої ворогом інфраструктури. А поки зберігатиметься у Дніпрі. 

Зазначимо, тендер виграла одна й та сама особа – Ковальов Дмитро Сергійович. У системі Prozorro є інформація про те, що він постачав різні види товарів луганській поліції, ДСНС, прокуратурі, медичному університету, Сєвєродонецькій МВА та іншим. 

До речі, у серпні цього року Дмитро Ковальов виграв тендер тролейбусного управління на поставку канцелярії знову майже на сто тисяч гривень. Вона також має бути поставлена на Олександра Поля, 98-Д.

Що відомо про Дмитра Ковальова

За даними сервісу YouControl, ця людина зареєстрована ФОПом на Київщині у 2001 році. Серед пов’язаних з ФОПом адрес є Сєвєродонецьк.

Підприємець активно бере участь у державних закупівлях з 2020 року. Основним видом його діяльності є оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. У серпні цього року на нього відкрили виконавче провадження щодо стягнення на користь державного бюджету (санкції, платежі, штрафи), стягувач – Головне управління ДПС у Київській області. У 2019-му та 2020-му роках Дмитро Ковальов був боржником перед ДПС у Луганській області, однак наразі ці провадження закриті.

Чи все в порядку з тендерами

Ми запитали у юриста Євгена Воробйова, чи не можуть такі тендери містити ознаки порушень.

“Я вбачаю, що згадані закупівлі є різними, тому правильно, що проведено закупівлі окремо”, – зазначив він, додавши, що тендери Сєвєродонецького тролейбусного управління є з сумами до 100 000, отже проведення відкритих торгів не є обов’язковим.

“Пункт 6 Постанови визначає, що замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної цими особливостями. Разом з тим, на сьогодні у нас немає доказів того, що предмет закупівлі є однаковий, а вони сфальсифікували відомості в класифікаторі тощо”, – зазначив Воробйов.

Він також додав, що не бачить дробіння. Разом з тим, за його словами, Кодексом України про адміністративні правопорушення (КпАП) передбачено ст. 164-14 КУпАП відповідальність за порушення у вигляді накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника від тисячі п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25500 грн до 51 000 грн).

Також зазначимо, що нашій редакції не вдалося зв’язатися з представниками Сєвєродонецького тролейбусного управління, щоб запитати деталі закупівель.

Нагадаємо, раніше КП “Сєвєродонецьке тролейбусне управління” Сєвєродонецької міської ради за результатами тендеру замовило у компанії ТОВ "Спецтехніка+" комунальної техніки на 9,7 млн грн.

До цього тролейбусне управління замовило компанії “Автоскладальне підприємство “Кобальт” комунальної техніки на 38 млн грн.

Видання “Наші гроші” тоді публікувало заклики людей не витрачати такі кошти на техніку, а передати їх на потреби українських військових.

Пізніше у Сєвєродонецькій МВА пояснили, що громада закуповує спецтехніку та обладнання для формування ресурсів, які будуть необхідні для її життєзабезпечення після звільнення території.

Фото на головній ілюстративне.