Адміністрація Байдена вигадала, як надати Україні зброю попри відсутність грошей

Адміністрація Байдена вигадала, як надати Україні зброю попри відсутність грошей

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає питання про надання Україні вкрай необхідної зброї та боєприпасів із запасів Пентагону, навіть попри те, що в уряду закінчилися гроші на заміну цих боєприпасів.

Про це пише NYT, посилаючись на слова офіційних осіб.

"Такий крок був би короткостроковим заходом, щоб допомогти українським збройним силам допоки Конгрес не вийде з місячного глухого кута та не затвердить більший пакет військової допомоги країні", - зазначається у статті.

"Це те рішення, що, як я знаю, є на столі", — сказав в інтерв’ю сенатор Джек Рід, демократ від Род-Айленда, який очолює Комітет зі збройних сил. Рід, який нещодавно повернувся з поїздки в Україну, сказав, що підтримає такий проміжний захід у "поступовому використанні, щоб виграти час".

NYT нагадує, що Сполучені Штати надали Україні близько $44,2 млрд військової допомоги після початку повномасштабного вторгнення росії два роки тому.

"Близько половини цієї суми було надіслано згідно з повноваженням президента. Це дозволяє адміністрації негайно передати Україні запаси Пентагону, замість того, щоб чекати кілька місяців або років, які можуть знадобитися, поки оборонні підрядники вироблять зброю за новими контрактами. Остання поставка була в грудні. Адміністрація Байдена все ще має повноваження від Конгресу вилучити зброю та боєприпаси на суму близько $4 млрд", - зазначається у статті.

Нагадаємо, 13 лютого Сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні на понад $60 млрд. Проте документ має ухвалити Палата представників, яка пішла на канікули до 28 лютого. Напередодні спікер палати Майк Джонсон відмовився ставити законопроєкт на голосування.

Відмовляється він і досі попри те, що спікери 23 парламентів та очільниця Європарламенту звернулися до Джонсона із закликом внести на розгляд законопроєкт, який передбачає виділення Україні $60 млрд військової допомоги.

У Білому домі дали свою оцінку перспективі України програти війну з рф, якщо допомога від США не буде ухвалена у Конгресі.

Радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі, коментуючи слова сенатора Шумера про те, що "Україна не може дозволити собі чекати ще місяць чи два на додаткове фінансування, тому що вона, цілком імовірно, програє війну", сказав, що "ситуація жахлива".