У Білому домі оцінили перспективи України програти війну з рф: "Ситуація жахлива"

У Білому домі оцінили перспективи України програти війну з рф: "Ситуація жахлива"

У Білому домі дали свою оцінку перспективі України програти війну з рф, якщо допомога від США не буде ухвалена у Конгресі.

Радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі, коментуючи слова сенатора Шумера про те, що "Україна не може дозволити собі чекати ще місяць чи два на додаткове фінансування, тому що вона, цілком імовірно, програє війну", сказав, що "ситуація жахлива".

"Ситуація жахлива. Як я вже сказав, росіяни не тільки взяли Авдіївку; вони захопили кілька інших міст і сіл лише за останні 48, 72 години. Ці хлопці... ці українські солдати на фронті, я маю на увазі, вони... вони приймають дуже важкі рішення щодо того, у що вони будуть стріляти і з чого вони будуть стріляти. І в них закінчуються кулі, і це... це не закінчується мужність; у них закінчуються кулі. Отже, ситуація дуже жахлива", - сказав Кірбі.

"Я не в змозі поставити позначку у часі і сказати, знаєте, до такої-то дати вони програють війну. Але вони, безумовно, починають втрачати територію — територію, яку вони відібрали в росіян і тепер вони повинні повернути її росіянам, тому що вони не можуть — вони не можуть відбити їх", - додав він.

Кірбі зазначив, що "не може передбачити, як ситуація виглядатиме через місяць-два, тому що я не можу передбачити, що збираються робити росіяни"

"Але, безумовно, якщо — просто заради аргументу, якщо вони (українці) й надалі не отримуватимуть підтримки від Сполучених Штатів, через місяць чи два, дуже ймовірно, що росіяни досягнуть більших територіальних здобутків і матимуть більше успіхів проти українських фронтів з точки зору лише збільшення території, переважно на сході, але потенційно навіть на півдні", - сказав Кірбі.

Нагадаємо, 13 лютого Сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні на понад $60 млрд. Проте документ має ухвалити Палата представників, яка пішла на канікули до 28 лютого. Напередодні спікер палати Майк Джонсон відмовився ставити законопроєкт на голосування.

27 лютого президент США Джо Байден провів зустріч з лідерами Конгресу та спікером Палати представників Джонсоном. Заплановані обговорення важливості ухвалення двопартійного документа про нацбезпеку.