Україна досі не отримала списків полонених, які начебто були на літаку Іл-76 під час авіатрощі

Україна досі не отримала списків полонених, які начебто були на літаку Іл-76 під час авіатрощі

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що рф вчергове починає спекулювати на темі падіння Іл-76.

Про це він сказав, коментуючи заяву про готовність російської сторони передати Україні тіла військовополонених, які, як стверджується, були на літаку Іл-76 під час авіатрощі у січні.

"Й досі на мою вимогу росія не передала офіційних списків, не підтвердила факт, не надала доступ міжнародним організаціям до місця трагедії. Наголошую, що позиція України незмінна: ми вимагаємо прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, а також із першого дня вимагали офіційних списків та репатріації тіл та проведення відповідних експертиз (у випадку підтвердження)", - наголосив Лубінець.

"За будь-якої можливості порушую питання повернення усіх українських цивільних, дітей та військовополонених з РФ та ТОТ. А також репатріації тіл наших загиблих героїв!", - додав він.

Нагадаємо, 1 березня уповноважена із прав людини в рф Тетяна Москалькова заявила, що росія готова передати українській стороні тіла військовополонених, які загинули під час падіння Іл-76 у Бєлгородській області 24 січня.

Міноборони рф стверджує, що на борту були 65 полонених військовослужбовців ЗСУ, які перевозилися в Бєлгородську область для обміну, 6 членів екіпажу літака і 3 супроводжуючих. Повідомляється, що усі вони загинули. росія звинуватила ЗСУ у збитті літака.

Головне управління розвідки України повідомило, що не має достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака Іл-76 та в якій кількості. Але в ГУР підкреслили, що запланований обмін полоненими не відбувся.

Водночас у заяві ГУР йдеться, що Україна виконала всі домовленості для належної підготовки обміну: російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлене місце для обміну, де вони перебували у безпеці.

Безпеку ж наших українських військовополонених, згідно з домовленостями, повинна була забезпечити російська сторона, наголосили в ГУР.