У США пропонують ухвалити новий ленд-ліз для України

У США пропонують ухвалити новий ленд-ліз для України

Спікер Палати представників Майк Джонсон сказав сенаторам-республіканцям, що палата надішле їм закон про допомогу Україні, але попередив, що документ виглядатиме суттєво інакше, ніж пакет, який Сенат ухвалив минулого місяця.

Hill, цитуючи Джонсона, пише, що новий закон може бути на кшталт ленд-лізу.

Видання зазначає, що Джонсон намагався заспокоїти розчарованих сенаторів від Республіканської партії, які запитували його про фінансування для України.

Джонсон сказав сенаторам, що Палата представників надішле до Сенату пакет допомоги Україні, але висунув ідею зробити це кредитом або програмою ленд-лізу, щоб платники податків США не витрачали десятки мільярдів доларів, не сподіваючись отримати повернення.

Спікер також говорив про те, щоб включити щось подібне до закону, який би дозволив конфіскацію російських суверенних активів і вніс доходи від ліквідованого майна до Фонду підтримки України.

Примітно, що Джонсон не сказав, чи такий пакет допомоги Україні включатиме жорсткі реформи безпеки кордону США, на яких протягом довгого часу наполягають республіканці.

Джонсон дав сенаторам-республіканцям шлях до допомоги Україні через день після того, як на нього чинив тиск лідер Сенату-республіканець Мітч Макконнелл (R-Ky.), щоб винести прийнятий Сенатом пакет фінансування України, Ізраїлю та Тайваню на розгляд Палати представників.

Снатор Джон Корнін (республіканець від Техасу), один із 22 сенаторів-республіканців, які проголосували минулого місяця за законопроєкт, що включає $60 млрд для України, сказав, що конфіскація російських активів для допомоги Україні є "чудовою ідеєю".

"Було б справедливо змусити росіян заплатити за Україну, заплатити Сполученим Штатам і союзникам за озброєння України", – сказав він.

Корнін, радник керівної групи Республіканської партії Сенату, також високо оцінив ідею створення програми ленд-лізу для допомоги Україні на додаток або, можливо, замість $60 млрд.

"Це те, що зробили у Другій світовій війні", — сказав він про програму ленд-лізу, яку президент Франклін Рузвельт підписав у 1941 році, щоб озброїти Велику Британію та інших союзників проти нацистської Німеччини.

Вислухавши Джонсона, Корнін сказав, що він "досить оптимістично налаштований" щодо того, що Палата представників направить до Сенату пакет допомоги Україні.

"Я зараз чув, як спікер сказав: "Ми з Україною не підемо з порожніми руками", або слова в тому сенсі", — сказав він.

Сенатор Кевін Крамер, який також був присутній на зустрічі, сказав, що спікер чітко заявив про свій намір допомогти Україні.

Нагадаємо, президент США Джо Байден ще у травні 2022 року підписав закон про ленд-ліз для України, але він так і не запрацював.