Доповідь ООН: російські військові в Україні катують, калічать та ґвалтують полонених

Доповідь ООН: російські військові в Україні катують, калічать та ґвалтують полонених

Наступного тижня експерти ООН представлять чергову доповідь щодо широкомасштабних порушень прав людини в Україні з боку російських військових.

BBC дізналося, що у документі в подробицях розповідається про тортури українських військовополонених, а також нещадні обстріли і бомбардування цивільного населення країни.

Свідчення доповіді отримані від сотень очевидців — українських військовополонених і російських солдатів, які дезертували, яких слідчим ООН вдалося опитати під час багатьох візитів в Україну.

Автори документа дістають висновку, що щодо ув'язнених широко поширені систематичні тортури: їх регулярно б'ють, катують електрошоком і навіть завдають каліцтва.

"Один із колишніх ув'язнених розповів слідчим, що в якийсь момент біль став настільки нестерпним, що він почав благати своїх катувальників про смерть. Російські дезертири, у свою чергу, підтверджують, що старші офіцери віддають своїм підлеглим розпорядження "працювати жорстко, жалості не виявляти", - повідомляє видання з посиланням на документ ООН.

У доповіді докладно описані й невиборчі бомбардування мирних жителів, лікарень та культурних об'єктів, а також тортури, що відбуваються в окупованих росією містах, зґвалтування та вбивства мирних українців, незаконне вивезення до росії українських дітей. Наведені докази та інших військових злочинів та злочинів проти людяності, за які винні мають понести відповідальність.

Нагадаємо, експрезидент рф, заступник голови Радбезу Дмитро Медведєв у відповідь на українську формулу миру представив російський варіант: для встановлення миру Україна має капітулювати і возз'єднатися з росією.

Російську формулу миру Медведєв назвав компромісом, вона складається з семи пунктів, серед яких капітуляція, демілітаризація, втрата міжнародної правосуб'єктності, відставка усіх органів влади, виплата компенсацій росії і російським військовим.