Сєвєродонецька волонтерка організувала створення квіткової алеї луганських ВПО на Прикарпатті

Сєвєродонецька волонтерка організувала створення квіткової алеї луганських ВПО на Прикарпатті

Сєвєродонецька волонтерка Тетяна Жук минулого року ініціювала створення “Алеї тюльпанів” на деокупованій Луганщині. Її підтримало багато людей, які надсилали цибулиння з різних куточків як України, так і Європи. Щоб квіти не загинули, жінка вирішила тимчасово висадити їх у Калуші, створивши клумбу ВПО з Луганщини. Їй на зустріч пішла місцева влада, а також ініціативу підтримали переселенці з різних регіонів України, що мешкають у місті.

Про те, як виглядатиме алея, які надсилали сорти тюльпанів та чому саме ці квіти “Сєвєродонецьк онлайн” дізнався у самої Тетяни.

Чому саме Калуш

Тетяна після повномасштабного російського вторгнення тимчасово перемістилася до Калуша зі своєю родиною. Тоді у неї виникла ідея створити квіткову алею після деокупації Луганщини. Жінка опублікувала її на своїй сторінці у Facebook. Небайдужі люди почали надсилати їй цибулиння тюльпанів. За цей час у неї зібралася велика кількість – понад 300 штук.

“Але точно не знаю, думаю, що у суботу все ж таки порахую кількість”, – каже Тетяна та додає – “то я вирішила, щоб вони не лежали, а укріплювалися, і створити тут тимчасову клумбу”.

Волонтерка попередньо домовилася із міською радою.

“Вони виділили мені територію у парку й ми плануємо там висадити. Я долучила ВПО з Луганщини, які знаходяться тут, у Калуші, з Івано-Франківська планують приїхати. Це знайомі та інші люди, які відгукнулися після посту у Facebook. Переселенці хочуть долучитися не тільки з Луганщини, а й ті, які тут живуть, – з Мелітополя, Харкова, Лиману, Києва та інших міст”, – розповіла Тетяна.

Вона звернулася до заступниці Калуської районної ради пані Оксани й розповіла цю історію: “що у мене була ця ідея, маю цибулиння тюльпанів, я отримала підтримку ВПО, а також наших людей з-за кордону. І що мені дуже хотілося б квіти тимчасово висадити тут. Вона переговорила з міським головою, і погодили зробити таку клумбу у Калуші”.

Догляд за клумбою

“Клумба як такого догляду не потребує, – каже Тетяна. – Місцеві служби вичистили територію. Ми її висадимо, будемо і ми доглядати, і комунальна установа, бо це парк”.

Жінка називає клумбу тимчасовою, бо хоче, щоб ця ідея була реалізована саме на Луганщині. А оскільки наразі такої можливості немає, то квіти будуть “жити” у Калуші.

“Як тільки буде перша можливість, коли відбудеться деокупація Луганської області, то ми їх викопаємо й перевеземо туди”, – поділилася вона.

Любов до квітів та чому саме тюльпани

“Тюльпани – моя найулюбленіша квітка. У мене у Сєвєродонецьку вся дача була засаджена. Два ящики тюльпанів я посадила перед повномасштабним вторгненням восени. На жаль, я не побачила, як вони зацвіли й не знаю, як виглядають. Там були різноманітні сорти. Звісно, що дуже хочеться побачити, але такої можливості немає”, – розповіла Тетяна.

Вона зазначає, що квіти є її хобі. Сама вона не має якоїсь професійної кваліфікації.

“Я створила клумбу у себе біля будинку, там, де жила. Ми з сусідкою поставили ігровий майданчик, вичистили територію, насадили квітів, тюльпанів я насадила біля під’їзду. Ці квіти – моя любов”, – каже волонтерка.

Якою буде клумба

Цибулиння, яке надсилали Тетяні, різних сортів, тому, за її словами, тюльпани будуть різнокольорові.

“Вони будуть повні, півоновидні, гострі, з бахромчастими краями. З Авдіївки мені хлопець-військовий сєвєродончанин передав цибулиння тюльпанів, які мают  ь бути темного кольору, майже чорного. З Голландії взагалі насипом привезли й самі сказали, що не знають, які саме там сорти. Є сорти жовтих, синюватих, червоні – різні-різні. Тобто єдиної направленості не було: кожен, хто хотів, такі й надсилав. Має бути клумба яскравою”, – розповіла вона.

При цьому Тетяна зазначила, що в цьому році, скоріш за все, цвітіння не доведеться побачити, тому що тюльпани, щоб квітли – їх треба було висадити восени. Однак вона не виключає можливості, що деякі з цибулинь можуть зацвісти й цього року.

“Я тоді дуже багато працювала й у мене не було можливості поспілкуватися з міськрадою щодо цієї ідеї, тому трошки упустила момент. Зараз висадимо, раптом щось буде квітнути, то я обов’язково фотографуватиму й виставлятиму у Facebook. Я наразі не можу сказати, які сорти є, бо кожен купував та відправляв те, що сподобалося. Можливо, й цього року зацвітуть”, – каже жінка.

Вона підкреслює, що дуже багато людей хочуть долучитися, але розуміють, що Луганщина ще наразі є окупованою територією. Але ідея є, люди пам’ятають, що це їх об’єднує: “всі готові долучитися при першій можливості деокупації, коли Луганщина стане справжньою українською”.

Зазначимо, акція з висадки алеї відбудеться у суботу, 23 березня. Для уточнення інформації можна писати на сторінку Тетяни у Facebook

Ми вже писали, що Тетяна Жук — сєвєродонецька волонтерка, активістка та підприємиця. Протягом дев’яти років жінка опікувалася рідною громадою, створювала проєкти з благоустрою, бажала бачити затишок у рідному місті та активно допомагала ЗСУ. 

Читайте також: “Волонтерка Тетяна Жук: ”Я у своєму оточенні не маю втомлених людей”.