Українцям варто готуватися до літніх відключень світла, — директор Центру досліджень енергетики

Українцям варто готуватися до літніх відключень світла, — директор Центру досліджень енергетики

Влітку українці ймовірно зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії.

Про це на брифінгу у Media Center Ukraine повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"На жаль, в нас і зараз є відключення, і я передбачаю, що нам треба готуватися. Українцям треба відновити знання, де павербанки, що із зарядом і бути готовими до того, що певні обмеження будуть", – наголосив він.

Ймовірно, відключення можуть відбуватися в другій половині липня і в серпні, на які припадає літній пік споживання електроенергії.

"Зараз нам пощастило, що ми у весняному нижньому піку споживання. І одночасно та гідроенергетика, яка може працювати на повну потужність, – багато води, все доволі комфортно. Влітку, на жаль, ситуація зміниться. Ми очікуємо, що літній пік споживання буде в другій половині липня – в серпні", – пояснив  Харченко.

Він додав, що внаслідок російських ударів українська енергетика втратила 10% генерації.

Нагадаємо, атака росіян вранці 22 березня по енергетичній системі України була найбільшою за весь час, вона характеризується тим, що були застосовані комбіновані засоби ураження.

Влучання були і в ДніпроГЕС, в "Укргідроенерго" запевняють, що наразі немає жодних ризиків прориву дамби. Проте пошкодження серйозні, ДніпроГЕС складається з двох станцій ГЕС-1 і ГЕС-2, Україна втрачає одну з них через влучання російських ракет.

У ніч на 29 березня армія рф знову завдала потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, застосувавши різні типи ракет та ударні БпЛА.