Що відбувається з заявами на перепризначення виплат ВПО: дані Мінсоцполітики

Що відбувається з заявами на перепризначення виплат ВПО: дані Мінсоцполітики

За результатами березня 535 тисяч внутрішньо переміщених осіб отримали продовження виплат допомоги для ВПО автоматично.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Йдеться передусім про осіб з інвалідністю 1 і 2 групи, а також пенсіонерів, чий розмір пенсії не перевищує 4 прожиткових мінімумів (9 444 грн)

Ще 196,1 тисячі сімей звернулись до управлінь соціального захисту із заявою про продовження виплати допомоги. З них протягом березня управління опрацювали та призначили виплати для 98 тисяч сімей (на загальну кількість 181 тисяча осіб). 

“Решта звернень щодо продовження виплат від ВПО ще знаходяться в опрацюванні в управліннях соціального захисту, і після опрацювання заяв виплати цим отримувачам буде здійснено у квітні одразу за два місяці – березень і квітень”, – наголосили у міністерстві.

Подати заяву на перепризначення виплат, зауважили у відомстві, можна і зараз, адже термін подання заяв продовжили до 30 квітня. Тим, хто подасть заяву у квітні, виплату нарахують, включаючи березень.

Нагадаємо, з 1-го березня для тих ВПО, які отримували допомогу протягом року або двох, її продовжили ще на 6 місяців з урахуванням низки особливостей. Зокрема, першочергово допомога перепризначалась людям, які не можуть працювати, доглядають дітей, важко хворих, осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи. Тому частині ВПО виплати продовжили автоматично, а ще частина – мали подати відповідні заяви до органів соціального захисту населення або ЦНАП.

Пізніше Кабмін розширив перелік ВПО, які можуть отримати виплати, а також уточнили процедури. "Сєвєродонецьк онлайн" розібрав чергові зміни разом з правозахисницею Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталією Єсіною.