Відсьогодні ВПО можуть подавати заяви на продовження виплат: які умови ставить уряд

Відсьогодні ВПО можуть подавати заяви на продовження виплат: які умови ставить уряд

Наприкінці січня Кабмін прийняв постанову № 94, якою з 1 лютого строком на один місяць продовжив виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб без додаткового звернення. Водночас з 1 березня окремі категорії ВПО зможуть отримувати таку допомогу лише за заявою в органи соцзахисту, а деяким - її взагалі припинять. “Сєвєродонецьк онлайн” зібрав в одному матеріалі всю наявну інформацію щодо виплат.

З чого все починалося

Зазначимо, що за системне “осучаснення умов” надання допомоги для внутрішньо переміщених осіб уряд взявся ще з літа минулого року.

Зокрема, з 1 вересня виплати припинили тим ВПО, які:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше ніж 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму понад 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тис. грн;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї.

Крім того, Кабмін визначив, що ВПО, які вперше звернулися по отримання допомоги після 01.08.23 р. допомога призначатиметься на шість місяців, на сім’ю. Також на пів року допомогу на проживання продовжили автоматично для всіх ВПО, які вже отримували її до цього, за виключенням тих, які, перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, повернулися до покинутого місця проживання або відбували покарання в місцях позбавлення волі.

Які причини припинення виплат

31 січня цей термін сплив, і виплати мали скасувати. Майбутні зміни спровокували хвилю незадоволення серед отримувачів допомоги. ВПО навіть зареєстрували на сайті Кабміну петицію за продовження виплат після 1 лютого, яка впродовж місяця набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Намагаючись пояснити дії уряду, очільниця Мінреінтеграції, віцепрем’єрка Ірина Верещук зазначала, що заплановані зміни в умови призначення виплат внутрішньо переміщеним особам пов’язані зі зменшенням дохідної частини бюджету та прив’язані до рішень міжнародних партнерів.

“Партнери ставлять вимоги постійно верифікувати виплати з метою їхнього зменшення чи оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами два роки достатньо, щоб адаптуватися”, - наголосила посадовиця.

Водночас і вона, і міністр соціальної політики Оксана Жолнович переконували, що до перепризначення виплат урядовці підійдуть гнучко, враховуючи всі обставини, які можуть виникнути у ВПО.

Що буде після 1 березня

Врешті-решт, 26 січня Кабмін прийняв постанову, якою припинення виплат (для осіб, у яких у січні 2024 р. закінчився шестимісячний період отримання допомоги на проживання) відтермінували на місяць - до 1 березня. Цією ж постановою визначили категорії, яким далі продовжать допомогу на проживання автоматично. Це:

  • особи, які втратили працездатність, зокрема, досягли пенсійного віку та отримують пенсію, розмір якої не перевищує чотирьох розмірів прожиткового мінімуму (9444 гривні);
  • особи з інвалідністю I чи II групи, діти з інвалідністю віком до 18 років, діти, хворі на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу, хронічні захворювання нирок IV ступеня, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги, якім не встановлено інвалідність, що підтверджується документально;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа віком до 23 років, зокрема такі, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також батьки-вихователі та прийомні батьки.

Всім іншим ВПО допомога призначатиметься на другий шестимісячний період на підставі заяви. Але тут необхідно відповідати певним критеріям. Зокрема, заяву можуть подати такі переселенці:

  • середньомісячний сукупний дохід яких на одного члена сім’ї не перевищує чотирьох розмірів прожиткового мінімуму (9444 грн);
  • у складі сім’ї  яких є особа, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, або за тяжкохворою дитиною;
  • малолітня дитина, яка прибула без супроводу законного представника;
  • вагітні жінки (після 30-го тижня вагітності);
  • родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій, а також ті родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн (у складі сім'ї або серед отримувачів допомоги є непрацююча особа працездатного віку, яка здійснює догляд за дитиною).

Також у постанові йдеться, що у разі, коли внутрішньо переміщеним особам з-поміж членів сім’ або отримувачам допомоги, виплачувалася допомога, і в такій сім’ї є кілька непрацюючих працездатних осіб, протягом місяця з дня призначення допомоги на наступний шестимісячний період інші непрацюючі працездатні особи зі складу сім’ї (крім одного отримувача допомоги) зобов’язані зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу. Зокрема - для отримання ваучера на навчання, або розпочати діяльність відповідно до Закону України “Про зайнятість населення”.

У разі невиконання такої умови виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем виникнення обставин, які впливають на припинення права отримання допомоги.

По допомогу із відповідними заявами ВПО можуть починати звертатися вже з 1 лютого. Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам, які мають на неї право та звернулися за продовженням її виплати з особисто поданою заявою у лютому-березні 2024 р., призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня 2024 року.